Pomysł na zdrowy obiad – kasza jaglana z warzywami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
Kasza jaglana z warzywami (źródło: pinterest)
Kasza jaglana z warzywami (źródło: pinterest)

Dziś w roli głównej – kasza jaglana. Na jej temat powiedziano już wiele. Dietetycy traktując o jaglance, rozpływają się nad jej dobroczynnymi właściwościami. Osoby będące na diecie również chwalą sobie kaszę jaglaną. Dlaczego tak się dzieje? Otóż jaglana nie tylko oczyszcza organizm z toksyn i dostarcza mu niezbędnych witamin, ale także pomaga schudnąć i wrócić do wymarzonej wagi.

Mało kto wie, że kasza jaglana jest najlepszym źródłem witamin z grupy B. W jej składzie znajdziemy również lecytynę, sole mineralne, duże ilości białka i węglowodanów w złożonej postaci. Te ostatnie powoli uwalniają się podczas trawienia, dzięki czemu zapewniają mózgowi stały dopływ energii. I to nie wszystko. W kaszy jaglanej znajdziemy także rzadko występującą w innych produktach krzemionkę, która wykazuje zbawienne działanie na zęby, skórę, włosy i paznokcie.

Biorąc pod uwagę fakt, że kasza jaglana nie zawiera glutenu, może być śmiało podawana osobom będących na diecie bezglutenowej.

Warto w tym miejscu wspomnieć o jeszcze jednym – nic tak nie żywi, nie wprawia w dobry nastrój i nie dodaje chęci do działania, jak jaglanka. Nic też tak dobrze nie smakuje, jak ona, zwłaszcza kiedy podana jest ze świeżymi owocami i bakaliami lub ulubionymi warzywkami.

Moja przygoda z jaglanką rozpoczęła się rok temu. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie życia bez kaszy. Lubię przyrządzać ją na wiele sposobów zarówno na słodko, jak i ostro. Dziś podzielę się z wami przepisem na kaszę jaglaną z warzywami. Jest bajecznie prosty i szybki w realizacji, a jednocześnie bardzo smaczny i pożywny. Już teraz mówię wam smacznego!

Kasza jaglana z warzywami (źródło: pinterest)
Kasza jaglana z warzywami (źródło: pinterest)

Składniki:

– szklanka kaszy jaglanej

– cukinia

– cebula

– mała papryka czerwona

– mała papryka zielona

– pół puszki fasoli czerwonej

– 3 łyżki oleju

– sól, pieprz

– ulubione zioła do smaku

Sposób wykonania:

Warzywa myjemy, a następnie oczyszczamy. Cebulę drobno siekamy. Cukinię i papryki kroimy w kostkę. Fasolę przepłukujemy pod bieżącą wodą.

W małym rondelku zagotowujemy wodę (wcześniej lekko ją solimy), a następnie wsypujemy do niej kaszę i na małym ogniu gotujemy około 10 minut, aż woda wchłonie się w kaszę.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z cukinią. Gdy cukinia lekko zmięknie, dorzucamy do niej papryki, a następnie fasolę. Całość dusimy na małym ogniu aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszanką ziół (ja używam prowansalskich). Na końcu dodajemy ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy z warzywami. Chwilkę dusimy i gotowe!

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.