Mam smaka na… kurczaka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
zdrowy kurczak (źródło: pinterest)
zdrowy kurczak (źródło: pinterest)

Kurczak to jedno z najzdrowszych mięs. Jest lekkostrawny i małokaloryczny. Dzięki temu, że prawie wcale nie jest tłusty – jest jednym z lepszych sprzymierzeńców smukłych kształtów. Kurczak ekologiczny to doskonała propozycja dla dzieci i ludzi starszych, a także osób będących na diecie odchudzającej i dbających o zdrowe odżywianie się. Zdrowy kurczak to najlepszy pomysł na danie dla osób z wrażliwym żołądkiem i delikatnym przewodem pokarmowym. Mięso z kurczaka charakteryzuje się dużą zawartością pełnowartościowego białka, które dostarcza kompletu aminokwasów. W mięsie z kurczaka znajdziemy także ważne dla naszego zdrowia witaminy i składniki mineralne.

Dzięki temu, że kurczak ma naprawdę niską zawartość tłuszczu, można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia. Aby dobrze smakował nie potrzebuje zbyt wiele. Wystarczy odrobina ulubionych przypraw i gotowe. Dużą zaletą kurczaka jest także to, że jest bardzo wszechstronny. Można go przygotowywać na wiele sposobów i w każdej postaci smakuje obłędnie.

Wybierając kurczaka warto sięgać po tego z zaufanych źródeł. Ideałem jest żywność bez GMO czyli kurczak ekologiczny – karmiony wyłącznie paszą roślinną (np. Zagrodowy). Taki kurczak upieczony na rodzinny obiad, będzie rozpływał się w ustach. Z takiego kurczaka rosół będzie smakował inaczej niż dotychczas.

Ekologiczny kurczak Zagrodowy wyróżnia się dłuższym chowem w ekologicznych warunkach. Pasza roślinna, którą karmi się Zagrodowego jest bogata w surowce mineralne i witaminy. Specjalny sposób karmienia sprawia, że Zagrodowy jest zdrowszy, mniej otłuszczony i regularniej umięśniony niż zwykły kurczak, a jego skórka jest cieńsza.

Kurczak ekologiczny smakuje wybornie w każdym wydaniu. Dziś proponuję wam przepis na soczystego kurczaka w słodko-ostrej marynacie. Palce lizać!

Składniki:

– 1 kurczak ekologiczny (Zagrodowy)

– 1 łyżka miodu

– 4 łyżki musztardy ziarnistej

– 3 łyżki musztardy miodowej

– 1 łyżka miodu płynnego

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1/4 cytryny

– 1/4 cebuli

– sól morska / pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy i delikatnie osuszamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy cytrynę i cebule. Zawiązujemy sznurkiem. Wierzch kurczaka smarujemy mieszanką musztard, miodu i oliwy z oliwek. Odkładamy na bok na około godzinę tak, aby kurczak przesiąknął marynatą i wchłonął jej aromat.

Po godzinie, kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Przez pierwsze 30 minut pieczemy bez przykrycia. Po 30 minutach, kurczaka przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej.

Gotowego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na około 15 minut. Dopiero po 15 minutach możemy przystąpić do krojenia kurczaka. Smacznego!!!

 

 

 

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.