Lekkie placuszki z malinami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

dietetyczne placuszki z malinami

Puszyste, delikatne placuszki polane syropem klonowym lub sosem przygotowanym z ulubionych owoców… Któż z nas nie lubi takich pyszności? Placki można serwować zarówno na obiad, jak i deser. Są sycące, a do tego pyszne. Z powodzeniem zaspokoją ochotę na słodkie co nie co. Ale co zrobić, jeśli jesteśmy uczuleni na gluten i nie możemy spożywać produktów przygotowywanych na bazie mąki pszennej? To proste! Wystarczy, że zwykłą mąkę zastąpicie bezglutenową i gotowe. 

Moją ulubioną mąką bezglutenową jest mąka ryżowa i to najczęściej po nią sięgałam chcąc przygotować rożne smakołyki. W ostatnim jednak czasie staram się nieco eksperymentować, próbować nowych smaków i rozwiązań, dlatego też sięgam po inne mąki – czasami brzmiące dość egzotycznie.

Co powiecie na placki z mąki kasztanowej? Brzmi smacznie? A to dopiero początek wspaniałej kulinarnej przygody 🙂 Dzisiaj będzie kasztanowo i… malinowo. Dzisiaj będzie przepis na cudownie lekkie i lekkostrawne placuszki z malinami. Zamiast malin możecie śmiało użyć borówek lub truskawek.

Ja w swoim przepisie nie użyłam cukru (świadomie). Jeśli jednak zechcecie, aby wasze placuszki były słodsze – sięgnijcie po miód lub syrop klonowy i potraktujcie nim gotowe rarytasy. Miód szybko wchłonie się w placki i nada im słodki posmak.

placki z owocamiSkładniki:

– 1 kubek mąki kasztanowej

– 1 kubek mleka

– 1 jajko

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

– 200g malin (lub borówek)

– 2 łyżeczki cynamonu

– szczypta soli

– tłuszcz do smażenia (ja użyłam oleju kokosowego)

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cynamon, sól, jajko i kubek mleka. Całość dokładnie mieszamy przy pomocy rózgi. Dodajemy maliny (ewentualnie borówki) i raz jeszcze delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie w odpowiedniej temperaturze, bierzemy się za smażenie placków. Każdy placek smażymy z dwóch stron do uzyskania ładnego złotego koloru. Smacznego!!!

*** placki z mąki kasztanowej będę nieco ciemniejsze, niż wykonane z tradycyjnej mąki pszennej

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.