Lekkie naleśniki z twarożkiem i truskawkami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Dziś będzie lekko i pysznie, bo takie połączenia lubię najbardziej. Co powiecie na delikatne naleśniczki z twarożkiem i truskawkami? Idealne na śniadanie, obiad lub deser. Wasze dzieci będą zachwycone. Wy także będziecie oblizywać się ze smakiem. Aby naleśniczki były jeszcze zdrowsze i jeszcze bardziej lekkostrawne, proponuję zrobić je w wersji bezglutenowej, a zamiast tłustego sera, sięgnąć po ser twarogowy chudy (np. Emilki od Mlekoma).

Pamiętajcie, że ser twarogowy chudy zalecany jest w większości dietach odchudzających, jako zapewniający uczucie sytości przy jednoczesnym małym ładunku energetycznym. Serem twarogowym chudym powinny zajadać się małe dzieci, osoby będące na diecie odchudzającej oraz osoby pracujące nad kształtowaniem masy mięśniowej. Ser twarogowy chudy zawiera niewielkie ilości tłuszczu. Ponadto jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka niezbędnego do budowy komórek. Dzięki niemu kształtują się mięśnie, regeneruje mózg, powstają hormony i enzymy. Biały ser to także bogate źródło wapnia, przydatnego do budowy kości i zębów, a także w wielu procesach organicznych. W twarogu jest też wiele innych – cennych związków mineralnych. Tak więc jak sami widzicie jeden czy dwa naleśniczki z chudym twarożkiem i truskawkami tylko wyjdą Wam na dobre 🙂

Składniki:

ser twarogowy chudy Emilki
ser twarogowy chudy Emilki

– 4 jaja

– 1 szklanka mleka (u mnie bez laktozy)

– 2 szklanki mąki (u mnie gryczana)

– 1 szklanka wody gazowanej

– szczypta soli

– trochę cukru

– ser twarogowy chudy (u mnie Emilki od Mlekoma)

– 7 łyżek jogurtu naturalnego (może być typu greckiego)

– truskawki

Sposób przygotowania:

Mleko, jaja, cukier i sól dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy mąkę i całość miksujemy. Następnie dolewamy wodę i wyrabiamy gładkie, jędrne ciasto. Gotowe ciasto ostawiamy na około 20 minut.

W międzyczasie możemy przygotować nadzienie. Twaróg miksujemy blenderem, dodajemy cukier i jogurt naturalny. Mieszamy.  Truskawki płuczemy, odrywamy szypułki i siekamy na plastry.

Na każdy usmażony naleśnik nakładamy ser, a na jego wierzchu układamy truskaweczki. Zwijamy w rulon lub składamy w kopertę. Naleśniki najlepsze są ciepłe, ale z powodzeniem można je podać także po ostudzeniu. Na deser będzie jak znalazł! 🙂

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.