Lekka sałatka z kaszą jaglaną w roli głównej

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Kasza jaglana już jakiś czas temu została okrzyknięta lekiem na całe zło i produktem, który powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Jest ona nie tylko szalenie wszechstronna, ale także bardzo zdrowa. Dzięki temu, że jest produktem bezglutenowym, może być śmiało spożywana przez osoby z celiakią oraz nietolerujące glutenu. Kasza jaglana ma mało skrobi, za to dużo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna, ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błon śluzowych. Jako jeden z niewielu produktów spożywczych, zawiera krzemionkę mającą zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Zawarta w niej lecytyna, pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Zdrowa i wszechstronna

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz na świecie. To także jedna z najbardziej uniwersalnych i wszechstronnych kasz. Można ją podawać na ciepło i zimno, słodko i słono. Świetnie komponuje się ze wszystkimi warzywami, jak również zdrowymi pestkami, serem i kurczakiem. Dziś postanowiłam podzielić się z wami ciekawym przepisem na sałatkę z kaszą jaglaną w roli głównej. Rolę drugoplanową odgrywają w niej takie warzywa, jak ogórek, kukurydza i suszone pomidory, a także pierś z kurczaka. Idealnym dopełnieniem całości jest lekko kwaśny sos przygotowany na bazie oliwy z oliwek i cytryny. Sałatka świetnie sprawdzi się w momencie, kiedy nie będziecie mieć czasu na przygotowanie tradycyjnego obiadu lub wykwintnej kolacji. Robi się ją szybko i bajecznie prosto.

Składniki:

– 200g kaszy jaglanej

– 1 zielony ogórek

– puszka kukurydzy

– pół słoiczka suszonych pomidorów

– filet z kurczaka

– zielona pietruszka

– 5 łyżek oliwy z oliwek

– 2 łyżki soku z cytryny

– sól, pieprz

– odrobina curry

Sposób wykonania:

Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i oprószamy curry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim kurczaka. Gdy kurczak będzie gotowy, odstawiamy go na bok, żeby ostygł. W tym czasie kroimy w kawałki ogórka i pomidory. Kukurydzę odcedzamy. Natkę pietruszki drobno siekamy.

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj jest to proporcja: jedna szklanka kaszy + dwie szklanki wody. Gdy kasza będzie gotowa, chwilę czekamy aż ostygnie.

Do niewielkiego kubeczka wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek i 2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników.

Kaszę, kurczaka i warzywa wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Sałatkę zalewamy własnoręcznie przygotowanym sosem. Przed podaniem sałatkę schładzamy w lodówce przez około godzinę.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.