Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej (źródło: pinterest)
Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej (źródło: pinterest)

Kasza jaglana coraz śmielej wraca do łask, choć i tak nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma dość oryginalny smak i jest wszechstronna. Genialnie komponuje się z daniami słodkimi i słonymi. Świetnie sprawdza się jako składnik sałatek i przystawek. Kasza jaglana ma mało skrobi, za to bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka. W swoim składzie zawiera witaminy z grupy B, miedź i żelazo. Dużą zaletą kaszy jaglanej jest jej lekkostrawność i brak glutenu. Na uwagę zasługują właściwości antywirusowe jaglanki.

Mało kto wie, że kasza jaglana jako nieliczna z dostępnych na rynku produktów spożywczych zawiera krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Krzem pełni również istotną rolę w mineralizacji kości – zapobiega ich odwapnianiu. Wspomaga też przemianę materii, co jest niezwykle ważne w procesie odchudzania.

I to nie wszystko. Tradycyjna kasza jaglana zawiera lecytynę, która to z kolei korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, a także reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Tak jak wcześniej wam wspomniałam, kasza jaglana jest szalenie wszechstronna i można przyrządzać ją na kilka różnych sposobów. Dziś podzielę się z wami przepisem na lekkostrawne i małokaloryczne kotlety z jaglanki i cukinii. Robi się je w dość szybki sposób. Kotlety te stanowią wdzięczny temat na letni obiad lub kolację. Można serwować je z ulubioną surówką lub sosem. Smacznego!!!

kotleciki jaglane (źródło: pinterest)
kotleciki jaglane (źródło: pinterest)

Składniki:

– ½ szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)

– 1 czerwona cebula

– 1 duża cukinia (ewentualnie 2 małe)

– 1 jajko

– 2 ząbki czosnku

– świeża bazylia, tymianek, Oregano

– sól, pieprz

Sposób wykonania:

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do sitka, delikatnie solimy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie dokładnie wyciskamy cukinię z nadmiaru wody. Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy przez około 10-15 minut w 1 szklance osolonej wody. Chodzi o to, aby kasza wchłonęła całą wodę. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Cebulę wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i szklimy. Dodajemy czosnek i całość jeszcze chwilę podsmażamy. Ugotowaną kaszę jaglaną przekładamy do miski i czekamy aż wystygnie. Gdy kasza będzie już chłodna dodajemy do niej cebulę z czosnkiem, cukinię i drobno posiekane zioła. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączyły.

Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Z gotowej mieszanki, przy pomocy mokrych dłoni formujemy kotleciki. Gotowe wkładamy do nagranego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut, aż kotlety ładnie nam się zarumienią.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.