Kolorowy zawrót głowy

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
pinterest
pinterest

Kocham lato! Za beztroskę, słońce i za bogactwo świeżych warzyw i owoców. Kocham kolorowe sałatki, bo mogę jeść je bezkarnie. Są sycące, genialnie zagłuszają głód, a do tego dostarczają niewiele kalorii, przez co nie tuczą. Zazwyczaj sałatkowe cuda robię z tego, co akurat mam pod ręką. W ostatnim jednak czasie upodobałam sobie sałatkę z różnego rodzaju salat, świeżego szpinaku, pomidorów świeżych i suszonych, a także sera feta lub koziego. Istna skarbnica witamin i minerałów!

I tak np. szpinak, bez którego nie wyobrażam sobie żadnej letniej sałatki obfituje w różnego rodzaju witaminy i minerały. Te niewielkie zielone liście dostarczają nam witaminę C, E, K, B1, B2, B6, potas, magnez i żelazo. Licznie przeprowadzone badania wykazały, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Działają także antystresowo i uspokajająco. Zapobiegają bólom i zawrotom głowy.

W pomidorach z kolei, które latem smakują najlepiej i warto włączyć je do codziennych sałatek znajdziemy bogactwo witamin, z witaminą C, E, K i PP na czele. Pomidory dostarczą nam także cennych minerałów, jak: potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź i kobalt.

Do letniej sałatki warto również wprowadzić zielonego ogórka, który jest mało kaloryczny, a do tego zdrowy. Korzystnie wpływa na proces trawienia, odkwasza organizm, wzmacnia krzepliwość krwi i oczyszcza organizm z toksyn. Mało kto wie, że zielony ogórek wykazuje działanie silnie nawilżające i wygładzające skórę. Działa lepiej niż niejeden drogi kosmetyk.

Sałatki warto jeść dla zdrowia i urody, a także dla smukłej linii i dobrego samopoczucia 🙂 Poniżej znajdziecie moją własną wariację na temat… Taką sałatkę możecie śmiało zaserwować zarówno na obiad, jak i kolację.

Kolorowa letnia sałatka (źródło: pinterest)
Kolorowa letnia sałatka (źródło: pinterest)

Składniki:

– mix sałat

– garść świeżego szpinaku

– 1 duży pomidor (może być malinowy)

– kilka sztuk pomidorów suszonych

– 1 ogórek gruntowy

– ser feta

– garść pestek słonecznika

– oliwa z oliwek (2-3 łyżki)

– sok z ½ cytryny

– sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidora kroimy w ćwiartki, ogórka w pół plastry, ser feta w niedużą kostkę. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w niewielkie części. Z liści szpinaku odcinamy ogonki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, do momentu, aż staną się ładnie rumiane. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy sos.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Całość zalewamy sosem. Przed podaniem, przez około 10 minut schładzamy sałatkę w lodówce. Smacznego!!!

 

 

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.