Kakaowe ciasteczka z cynamonem i malinami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
źródło: pinterest
źródło: pinterest

Zdrowy styl życia wymaga od nas zdrowego sposobu odżywiania się. Na zakazanej liście są nie tylko potrawy smażone, tłuste i przetworzone, ale także różnego rodzaju ciasta, ciasteczka, cukierki. Dlatego też większość z nas chcąc zdrowo jeść, a do tego trzymać smukłą linię, sięga po batony musli, nie wiedząc, że są one solidną porcją kalorii. Wystarczy tylko dokładnie przeczytać skład takich batoników „fit”, aby przekonać się, że poza wysoką zawartością cukru, tłuszczu i syropu glukozowo-fruktozowego, nie zawierają one nic więcej. Tak więc paradoksalnie ten zdrowy baton jest o wiele bardziej kaloryczny, niż tradycyjne praliny czekoladowe i ciacho z ulubionej cukierni.

Doskonałą alternatywą dla sklepowych ciast i ciastek są ciasteczka owsiane, które sami przygotujemy we własnym  domu. Bez zbędnych cukrów i sztucznych ulepszaczy, za to z ulubionymi dodatkami będą świetną przekąską zawsze, kiedy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Ciasteczka z malinami, które dziś wam proponuję są genialną propozycją zarówno na drugie śniadanie, deser, jak również do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Trzymane w chłodnym miejscu, bez problemu wytrzymają około tygodnia. Przygotowuje się je dość szybko i w bardzo prosty sposób. Również potrzebne składniki nie należą do specjalnie wyszukanych i skomplikowanych. To co, pieczemy? Pieczemy! 🙂

Składniki (na około 15 ciasteczek):

– 2 banany

– 1 jabłko

– 100g malin (po sezonie mogą być mrożone)

– 2 łyżeczki kakao

– 250g płatków owsianych

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1 jajko

Sposób wykonania:

Banany rozgniatamy widelcem. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar soku, a następnie dodajemy do banana. Mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, cynamon, kakao, jajko i maliny. Całość raz jeszcze dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie nam się ze sobą połączą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z przygotowanej masy formujemy kulki, które układamy na blaszce i delikatnie spłaszczamy tak, aby powstały typowe ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego!!!

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.