Jedzenie, które oczyszcza z toksyn

W ostatnim czasie bardzo dużo mówi się o zanieczyszczeniu organizmu toksynami. Ktoś chce nas nastraszyć? Zdecydowanie nie. Chodzi o to, aby zwrócić uwagę na problem, który naprawdę istnieje. Prawda jest taka, że czasy, w których żyjemy nie są łatwe. Skażenie środowiska i żywności, do tego mało aktywny styl życia, niezdrowa dieta – to wszystko przyczynia się do kumulacji toksyn w naszym organizmie. O ile zareagujemy na czas, nie mamy czym się martwić. Problem pojawi się w momencie, jeśli nic nie zrobimy z toksynami zalegającymi gdzieś w nas. Niestety, nagromadzenie szkodliwych związków w tkankach naszego ciała sprzyja rozwojowi stanów zapalnych i chorób przewlekłych. Jak ratować się przed zagrożeniem? Przede wszystkim stosując zdrową dietę. Nawet nie wiecie, jakie moce drzemią w niektórych produktach spożywczych. Wystarczy tylko regularnie sięgać po niektóre z nich, aby organizm zaczął się oczyszczać. Jakie to produkty?

  1. Biała i zielona herbata

Herbata biała i zielone to najlepsze alternatywy dla nie do końca zdrowej herbaty czarnej. W przeciwieństwie do tradycyjnej herbaty, biała i zielona nie są uzyskiwane w procesie więdnięcia i fermentacji, przez co uchodzą za najzdrowsze. Zielonkawy napar z liści lub pączków Camelii, ze względu na wysoką zawartość polifenoli, działa jak miotła na wolne rodniki, powstrzymując tym samym procesy nowotworowe. Ponadto oczyszcza naczynia krwionośne przez obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, a także przyspiesza spalanie tłuszczu. Herbacie przypisuje się również właściwości zapobiegania cukrzycy, a nawet poprawiania stanu skóry i spowalniania procesu powstawania zmarszczek.

  1. Pokrzywa

Nasi dziadkowie często stosowali „chłosty” z pokrzyw jako lek na reumatyzm i problemy z krążeniem. Dziś takie metody mogą wydawać się zbyt „ekstremalne”, jednak pokrzywę z pewnością warto aplikować sobie w innej formie: naparów i składników potraw, np. sałatek. W efekcie obróbki termicznej chwast ten traci swoje parzące właściwości, ale zachowuje potencjał zdrowotny. Pokrzywa to jedno z najlepszych naturalnych źródeł żelaza niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek. Zawiera także sole mineralne, przeciwutleniacze z grupy flawonoidów, chlorofil, serotoninę, garbniki oraz witaminy A, C, B2, K. To również jedno z najskuteczniejszych ziół stosowanych w terapiach oczyszczania organizmu. Pokrzywa pomaga wydalić z ustroju toksyny i kwas moczowy, oczyszcza zatoki, reguluje poziom cukru we krwi, pobudza wydzielanie soków trawiennych.

  1. Imbir

Większość z nas zna imbir z właściwości leczniczych i rozgrzewających. Większość z nas sięga po imbir w sezonie jesienno-zimowym tak, aby podnieść odporność organizmu lub skrócić czas chorowania na przeziębienie czy grypę. Imbir w swoim składzie zawiera gingerol, który wykazuje silne właściwości antyseptyczne, antygrzybicze i przeciwzapalne, stymulując zdolność organizmu do samooczyszczania. Ponadto związki zawarte w imbirze usprawniają działanie krwiobiegu, zapobiegają powstawaniu złogów w naczyniach krwionośnych, poprawiają wchłanianie substancji odżywczych i trawienie.

  1. Cytryna

Cytryna to owoc, który niezależnie od sezonu gości w naszej kuchni. Sięgamy po nią zimą, latem, wiosną i jesienią. Dzięki zawartości witaminy C, cytryna skutecznie podnosi odporność i efektywnie „rozprawia się” z drobnoustrojami, często przynosząc niemal natychmiastową ulgę. Nie wiem czy wiecie, że cytryna zawiera także silne antyutleniacze wymiatające wolne rodniki. Owoc jest wspomaga również pracę wątroby – narządu neutralizującego toksyny i filtrującego krew.

  1. Jabłka

Jabłka to nie tylko jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. To także jedno z najlepszych naturalnych źródeł antyoksydantów. Dlatego jabłkom przypisuje się moc przeciwdziałania większości rodzajów nowotworów. Jabłka stanowią także bogate źródło pektyn – cennego błonnika, wiążącego toksyny, oczyszczającego organizm ze szkodliwych substancji i poprawiającego trawienie. Ponadto owoce te obniżają poziom „złego” cholesterolu i usprawniają pracę układu naczyniowego. Doskonale radzą sobie również z zaparciami!

  1. Len

Len to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Niestety wciąż zbyt rzadko gości w naszej kuchni. Len stanowi jeden z podstawowych składników kuracji oczyszczających ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 oraz fitosteroli, len oczyszcza układ naczyniowy ze „złego” cholesterolu, podnosi stężenie „dobrego” cholesterolu we krwi, a także rozszerza naczynia krwionośne, przeciwdziałając rozwojowi miażdżycy. Z kolei zawarte w siemieniu lnianym lignany, błonnik i śluzy poprawiają pracę jelit, a także działają rozwalniająco, przeciwdziałając zaparciom.

  1. Owoce leśne

Maliny, borówki, poziomki, jeżyny – mimo niewielkich rozmiarów to prawdziwe bomby zdrowotne. Zawierają więcej witaminy C niż cytryna. Ponadto mają w swoim w składzie witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, K, a także fosfor, żelazo, magnes, potas i wapń. Zawarte w owocach leśnych pektyny pomagają utrzymać w czystości jelita, poprawiając ich perystaltykę, a także wychwytują cząsteczki cholesterolu, zapobiegając ich nadmiernemu przedostawaniu się do krwiobiegu.

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.