Guacamole to bardzo dobra i bardzo zdrowa pasta, która zawitała do nas prosto z Meksyku. Warto po nią sięgać z wielu powodów – nie tylko tych smakowych. Guacamole przyrządza się z awokado, a jak wiadomo awokado to szalenie cenny i wartościowy owoc. Jego historia jest stara jak świat, więc nie ma czym zawracać sobie głowy. Ważne jest co tak właściwie daje jedzenie awokado. Cóż… ten śmieszny zielony owoc z wielką pestką w środku to skarbnica samych najlepszych wartości odżywczych dostępnych w jedzeniu. Wielu dietetyków i lekarzy klasyfikuje awokado w kategorii SUPERFOODS.

Co siedzi w awokado?

Awokado to skarbnica tego, co najlepsze. Przede wszystkim to skarbnica kwasu oleinowego – niezwykle cennego kwasu tłuszczowego, który m.in. obniża poziom złego cholesterolu. Poza tym, awokado to doskonałe źródło likopenu, a więc przeciwutleniacza chroniącego nasze serce. I to nie wszystko! W awokado znajdziemy także potas i wiele cennych witamin. Warto wspomnieć tu o witaminach z grupy B, a także witaminach A, C i E. Szalenie cennym składnikiem znajdującym się również w awokado jest luteina – turbo doładowanie dla kondycji naszych oczu.

Guacamole – jedzmy na zdrowie

Wracając do guacamole… Ta niezwykle smaczna pasta stanowi idealny dodatek do krakersów, kanapek, tortilli i… warzyw. Nic tak dobrze nie smakuje, jak meksykańskie guacamole podane z pałeczkami z marchewki lub selera. Przyrządzając guacamole należy pamiętać o jednym – im bardziej dojrzałe awokado, tym lepiej. Jeśli kupicie twarde awokado, odczekajcie parę dni aż zmięknie. Naprawdę warto! Samo guacamole przygotowuje się w dość prosty sposób. Oczywiście przepisów jest kilka. Ja dziś podam Wam wersję najprostszą z najprostszych.

 Składniki:

– 2 dojrzałe awokado

– 1 pomidor

– 2 lub 3 ząbki czosnku

– sok z połowy limonki

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Awokado obieramy, usuwamy z nich pestki, kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Skrapiamy sokiem z limonki, żeby nie ściemniało i blendujemy. Jeśli nie macie blendera, możecie rozgnieść awokado widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy. Pomidora kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do guacamole. Smacznego!!!!

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.