Gdy boli żołądek… Co jeść, a czego unikać

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

ból żołądka dieta

Ból żołądka to przypadłość, która dotyka coraz większą część społeczeństwa. Niestety… żyjąc w ciągłym biegu i stresie, a także nie dbając o zdrową (lekkostrawną) dietę, jedząc w pośpiechu i byle jak jesteśmy bardziej narażeni na tego typu dolegliwości. O ile ból żołądka pojawia się tylko od czasu do czasu i nie jest dolegliwością przewlekłą, możemy sami sobie pomóc z problemem. W jaki sposób? Przede wszystkim zmieniając nawyki żywieniowe i unikając niektórych produktów żywieniowych. Ale o tym poniżej.

Dieta lekkostrawna

Lekkostrawne jedzenie jest najlepszym lekiem na dolegliwości związane z żołądkiem. Podstawą żywienia lekkostrawnego jest ograniczenie, a najlepiej całkowite wyeliminowanie produktów i potraw tłustych, a także smażonych, pieczonych w sosach, mocno przyprawianych i wzdymających. Tego typu potrawy bardzo długo zalegają w żołądku i utrudniają jego opróżnianie. Efektem są nieprzyjemne dolegliwości, jak ból żołądka, wzdęcia, uczucie przepełnienia, skurcze, itp. Zamiast tłustych, smażonych i wzdymających potraw, należy spożywać dania przygotowywane na parze, gotowane w wodzie lub duszone. Do pieczenia warto używać folii aluminiowej lub naczyń nie wymagających zastosowania tłuszczu. Każdy posiłek należy przygotowywać na bieżąco tak, aby nie przechowywać go w lodówce. Takie przechowywanie (nawet bardzo krótkotrwałe) może doprowadzić do powstania bakterii, które zaszkodzą wrażliwemu żołądkowi.

Co wolno jeść

Ból żołądka zelży jeśli w codziennej diecie pojawi się jasne (a najlepiej czerstwe) pieczywo, drobne kasze, słodkie i zsiadłe mleko, białe sery i sery homogenizowane. Żołądkowi nie zaszkodzą też chude mięsa, w szczególności kurczak, indyk i cielęcina. Polecane są także ryby, gotowane lub zblanszowane warzywa i owoce bez skórki. Jeśli chodzi o tłuszcze – dozwolone są tylko te pochodzenia roślinnego i oliwa z oliwek.

Czego nie wolno jeść

Poza wspomnianymi wcześniej daniami smażonymi i tłustymi, na zakazanej liście znajdują się przyprawy. Jeśli chcecie, aby żołądek funkcjonował jak należy, a jego ból był tylko niemiłym wspomnieniem, z codziennego menu wykluczcie dodatki smakowe takie, jak: ocet, pieprz, curry, papryka, musztarda, gorczyca, a nawet ziele angielskie i liść laurowy.

Mimo, że większość przypraw znajduje się na zakazanej liście, to jednak nie oznacza to tego, że trzeba zrezygnować z nich całkowicie. Niektóre z przypraw są nawet wskazane. Aby dania nie były mdłe i nudne, można doprawić je sokiem z cytryny, zielonym koperkiem, majerankiem, melisą lub pietruszką.

 Więcej informacji na temat zwalczania bólu brzucha znajdziemy pod tym adresem: http://www.buscopan.pl/o_bolu_brzucha/zrozumiec_bol.html

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.