Jogurt źródłem zdrowia
Jogurt naturalny źródło: pl.Pinterest.com

Wiele osób je jogurty. Wiele nie wyobraża sobie śniadanie bez porcji jogurtu z odpowiednimi dodatkami. Oczywiście najzdrowsze są jogurty naturalne. W tych owocowych kryje się więcej sztucznych dodatków i barwników, aniżeli witamin. Zamiast więc po sztuczne jogurty owocowe, sięgajmy po naturalne i dodawajmy do nich to wszystko, na co tylko mamy ochotę: świeże owoce, pestki dyni, pestki słonecznika, płatki owsiane, żytnie, orkiszowe, jaglane, itp.

Ostatnio coraz częściej mówi się o jogurtach probiotycznych. Czy faktycznie warto je jeść? Czym różnią się jogurty probiotyczne od tradycyjnych jogurtów naturalnych? Specjalnie dla Was postanowiłam przyjrzeć się z bliska temu „wynalazkowi” 🙂

W smaku jogurt probiotyczny nie różni się od naturalnego. Może niektóre probiotyczne mają rzadszą konsystencję, ale to też zależy od producenta. Największa różnica między jednymi, a drugimi polega na tym, że probiotyczne zawierają dodatkowe bakterie, które bardzo korzystnie działają na organizm człowieka. Do najpowszechniej występujących szczepów probiotycznych należą bakterie z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus. Probiotyki pełnią wiele funkcji, wpływających na ogólne polepszenie stanu zdrowia człowieka.

Po jogurty probiotyczne powinny sięgać przede wszystkim osoby z nietolerancją laktozy, bo probiotyki łagodzą nieprzyjemne dolegliwości związane z tymże schorzeniem. Jogurty probiotyczne zapobiegają również powstawaniu nowotworów jelita grubego. Mało kto wie, że są BEZPOŚREDNIM producentem witaminy B i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Po jogurty probiotyczne powinny również sięgać osoby, które mają problemy z przemianą materii. Cenne probiotyki nie tylko polepszają, ale także podkręcają przemianę materii. Pomagają też w zwalczaniu wrzodów żołądka. Wpływają na utrzymanie odpowiedniej kwasowości w jelitach, co z kolei przekłada się na zahamowanie rozwoju niekorzystnej mikroflory. Bardzo ważne jest także to, że stymulują układ immunologiczny. Powinny być więc podawane dorosłym i dzieciom, które w sezonie jesienno-zimowym mają skłonność do większego łapania infekcji.

Jogurty probiotyczne są też świetnym rozwiązaniem po przebytej antybiotykoterapii. Dlaczego? Bo w dość krótkim czasie odbudowują korzystną mikroflorę naszego organizmu. Ale uwaga! Podczas przyjmowania antybiotyków nie zaleca się spożywania probiotyków, gdyż wtedy mogą obniżać działanie leków.

Podsumowując: jogurty probiotyczne są szalenie zdrowe i bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Dobrze zastąpić nimi tradycyjne jogurty naturalne, a tym bardziej jogurty owocowe, które mają znikome wartości odżywcze.

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.