Dlaczego warto jeść jogurty probiotyczne

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
Jogurt źródłem zdrowia
Jogurt naturalny źródło: pl.Pinterest.com

Wiele osób je jogurty. Wiele nie wyobraża sobie śniadanie bez porcji jogurtu z odpowiednimi dodatkami. Oczywiście najzdrowsze są jogurty naturalne. W tych owocowych kryje się więcej sztucznych dodatków i barwników, aniżeli witamin. Zamiast więc po sztuczne jogurty owocowe, sięgajmy po naturalne i dodawajmy do nich to wszystko, na co tylko mamy ochotę: świeże owoce, pestki dyni, pestki słonecznika, płatki owsiane, żytnie, orkiszowe, jaglane, itp.

Ostatnio coraz częściej mówi się o jogurtach probiotycznych. Czy faktycznie warto je jeść? Czym różnią się jogurty probiotyczne od tradycyjnych jogurtów naturalnych? Specjalnie dla Was postanowiłam przyjrzeć się z bliska temu „wynalazkowi” 🙂

W smaku jogurt probiotyczny nie różni się od naturalnego. Może niektóre probiotyczne mają rzadszą konsystencję, ale to też zależy od producenta. Największa różnica między jednymi, a drugimi polega na tym, że probiotyczne zawierają dodatkowe bakterie, które bardzo korzystnie działają na organizm człowieka. Do najpowszechniej występujących szczepów probiotycznych należą bakterie z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus. Probiotyki pełnią wiele funkcji, wpływających na ogólne polepszenie stanu zdrowia człowieka.

Po jogurty probiotyczne powinny sięgać przede wszystkim osoby z nietolerancją laktozy, bo probiotyki łagodzą nieprzyjemne dolegliwości związane z tymże schorzeniem. Jogurty probiotyczne zapobiegają również powstawaniu nowotworów jelita grubego. Mało kto wie, że są BEZPOŚREDNIM producentem witaminy B i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Po jogurty probiotyczne powinny również sięgać osoby, które mają problemy z przemianą materii. Cenne probiotyki nie tylko polepszają, ale także podkręcają przemianę materii. Pomagają też w zwalczaniu wrzodów żołądka. Wpływają na utrzymanie odpowiedniej kwasowości w jelitach, co z kolei przekłada się na zahamowanie rozwoju niekorzystnej mikroflory. Bardzo ważne jest także to, że stymulują układ immunologiczny. Powinny być więc podawane dorosłym i dzieciom, które w sezonie jesienno-zimowym mają skłonność do większego łapania infekcji.

Jogurty probiotyczne są też świetnym rozwiązaniem po przebytej antybiotykoterapii. Dlaczego? Bo w dość krótkim czasie odbudowują korzystną mikroflorę naszego organizmu. Ale uwaga! Podczas przyjmowania antybiotyków nie zaleca się spożywania probiotyków, gdyż wtedy mogą obniżać działanie leków.

Podsumowując: jogurty probiotyczne są szalenie zdrowe i bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Dobrze zastąpić nimi tradycyjne jogurty naturalne, a tym bardziej jogurty owocowe, które mają znikome wartości odżywcze.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.