Czas na kurczaka!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
źródło: pinterest
źródło: pinterest

Dania z kurczaka cieszą się dużym powodzeniem, zwłaszcza wśród osób będących na diecie. Nic w tym dziwnego, gdyż sam kurczak jest szalenie zdrowy, a przy okazji mało kaloryczny. Jest też doskonałym źródłem białka, a jak wiadomo, białko jest niezbędnym elementem w procesie chudnięcia i utrzymania smukłej linii. Lekarze przy każdej nadarzającej się okazji biją na alarm, żeby jeść dania z kurczakiem. Mięso to, jak mało które jest ważnym elementem w profilaktyce chorób układu krążenia i serca.

Dietetyczny kurczak to chyba najlepsze rozwiązanie na zdrowy obiad lub kolację. W towarzystwie świeżych warzyw (np. pomidorków lub ogórka) smakuje naprawdę fenomenalnie. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak to, że kurczak jest mięsem niezwykle wszechstronnym. Można go przyrządzić w dowolny sposób, według własnego upodobania i w każdej postaci będzie zachwycał.

Trzeba powiedzieć głośno i wyraźnie, że mięso z kurczaka nie wymaga od nas nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych. Nie trzeba być żadnym znawcom ani mistrzem gotowania, aby to akurat mięso przygotować w perfekcyjny sposób. Prawda jest taka, że kurczakowi niewiele trzeba do szczęścia, aby wyglądał i… smakował.

Nie tak dawno temu podawałam Wam prosty, a jednocześnie efektowny sposób na dietetycznego kurczaka. Dziś znów wrócę do tematu 🙂 Podpowiem Wam, jak przyrządzić kurczaka w towarzystwie szczypiorku (uwielbiam!), natki pietruszki (uwielbiam!) i aromatycznych ziół (uwielbiam!). I tak jak wtedy, tak i teraz kurczaka przygotujemy w piekarniku. Tym samym znów zyskamy danie smaczne i lekkostrawne. Gotowi? To do dzieła! 🙂

Składniki:

– ok. 400g piersi z kurczaka (może być więcej jeśli przewidujecie większą porcję)

– szczypiorek (według upodobania)

– natka pietruszki ( według upodobania – u mnie dużo)

– sól, pieprz (czarny + czerwony)

– curry, czosnek granulowany, bazylia

– odrobina jarzynki

– oliwa (najlepiej taka z dodatkiem chili)

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka myjemy, a następnie (jeśli to potrzebne) oczyszczamy. Następnie kroimy w nieregularne kawałki. Natkę pietruszki, podobnie jak szczypiorek drobno siekamy. Kurczaka przekładamy do miski i polewamy 2 łyżeczkami oliwy. Dodajemy sól, pieprz, pozostałe przyprawy, a także szczypiorek i natkę. Całość bardzo dokładnie mieszamy, aż mięso ładnie się połączy z przyprawami i ziołami.

Miskę przykrywamy folią i wkładamy na około godzinę do lodówki tak, aby się zamarynowało. Po godzinie, kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do miękkości. Zazwyczaj kurczak nie potrzebuje długiego wylegiwania się w piekarniku, dlatego też 20-30 minut w zupełności wystarczy. Aby mięso nam się nie przypaliło, raz na jakiś czas możemy podlać je wodą.

Gotowe mięso możemy zaserwować z ziemniakami lub bukietem warzyw 🙂

Ps. Jeśli zależy Wam na dobrym jakościowo kurczaku (bez żadnych konserwantów i antybiotyków) koniecznie wybierzcie kurczaka zagrodowego. Więcej informacji na jego temat znajdziecie tutaj: http://zagrodowy.pl/

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.