Ciasteczka jaglane z dodatkiem orzechów i rodzynek

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
Ciasteczka jaglane (źródło: pinterest)
Ciasteczka jaglane (źródło: pinterest)

Uwielbiam słodkości! Biorąc jednak pod uwagę fakt, że od pewnego czasu staram się jeść mądrze i zdrowo, sięgam tylko po te słodkości, które są mi przyjazne. Zazwyczaj staram się sama przygotowywać rarytasy z produktów lekkostrawnych, zdrowych i bogatych w witaminy. W mojej kuchni królują orzechy, miód i otręby. Moim najcenniejszym odkryciem jest kasza jaglana, z której można wyczarować prawdziwe cuda, w tym także ciasteczka! 

A propos kaszy jaglanej… Dietetycy mówią zgodnym głosem, że kasza jaglana to prawdziwe żywieniowe dobrodziejstwo. Nie uczula, nie zawiera glutenu i ma bardzo wysoką wartość energetyczną. Jest zasadotwórcza, a to oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Ma właściwości ocieplające, a więc doskonale sprawdza się w sezonie jesienno-zimowym. I to nie wszystko. Popularna jaglanka zawiera dużą ilość aminokwasów i wartości odżywczych. Zaopatruje też nasz organizm w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania białko.

Ciasteczka przygotowane na bazie kaszy jaglanej nie tylko wybornie smakują, ale też są szalenie zdrowe. Jeśli dodamy do nich orzechy, rodzynki i jakiś owoc (np. banana) wówczas uzyskamy łakoć, którym można zajadać się bez ograniczeń.

Ciasteczka, które proponuję wam dzisiaj są doskonałą propozycją nie tylko na podwieczorek, ale również na pierwsze i drugie śniadanie. Można zabrać je do pracy i można też spakować dziecku do szkoły.

Składniki na 30 ciasteczek:

– 200g kaszy jaglanej

– 150g banana

– 100g mleka kokosowego

– 100g otrębów owsianych

– 40g orzechów włoskich

– 70g rodzynek

– 1 łyżka nasion chia

– 4 łyżki ciepłej wody

– 1 łyżka stewii

Sposób wykonania:

Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Wody dodajemy dwa razy więcej niż kaszy. Studzimy. Nasiona chia zalewamy 4 łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na krótką chwilę. Gdy kasza będzie już chłodniejsza, dodajemy do niej otręby, rozgniecionego banana, mleko kokosowe, stewię, nasiona chia i dodatki. Całość dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie składniki ładnie nam się ze sobą połączyły. Z przygotowanego ciasta formujemy kulki (nieco większe niż orzech włoski) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy, aby powstały typowe ciasteczka i pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!!!

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.