Choroba wrzodowa żołądka – przyczyny, objawy i leczenie

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

44915dcc9705db0f1fdfdf50d77d44a2

Wrzody żołądka, podobnie jak dwunastnicy należą do najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Szacuje się, że dotyczą one około 10% populacji. Wśród głównych przyczyn choroby wymienia się stres, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, błędy dietetyczne i nieregularne przyjmowanie posiłków, a także stosowanie niektórych leków, jak na przykład środki przeciwbólowe z kwasem acetylosalicylowym. W przeciwieństwie do wrzodów dwunastnicy, wrzody żołądka nie zawsze są związane z zakażeniem bakterią Helicobakter pyroli. 

Objawy wrzodów żołądka

Każdy, kto ma wrzody lub kiedykolwiek się z nimi zmagał wie, jak wielkim dyskomfortem potrafią być. Niekiedy ból, jaki im towarzyszy jest tak duży, że powoduje chwilowe wycofanie się z życia osobistego i zawodowego, jak również znaczne obniżenie jakości życia. Do typowych objawów choroby wrzodowej zalicza się ból o charakterze ucisku i gniecenia w nadbrzuszu. Typowy jest także ból pojawiający się na czczo, jeszcze przed przyjęciem jakiegokolwiek posiłku. Charakterystyczne są również tzw. bóle głodowe, które zazwyczaj występują w nocy lub wczesnym rankiem. Na chorobę wrzodową mogą wskazywać także: problemy z wypróżnianiem się (szczególnie zaparcia), brak apetytu, spadek masy ciała oraz ból ustępujący po spożyciu posiłku. Bardzo często bólom przy wrzodach żołądka towarzyszą nudności i wymioty.

Leczenie wrzodów żołądka

Leczenie choroby wrzodowej polega głównie na przestrzeganiu ściśle określonej diety, a także rzuceniu palenia, o ile chory wcześniej palił. To właśnie odpowiedni sposób odżywiania pozwala uzyskać poprawę w okresie zaostrzenia objawów. Zapobiega też nawrotom choroby. Z jednej strony dieta powinna pokrywać podstawowe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, z drugiej zaś ograniczać udział potraw i produktów, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Z codziennej diety należy wyeliminować soki owocowe, ostre i tłuste pokarmy, a także mleko (bardzo podrażnia błonę żołądka), pieczywo żytnie i razowe, zapiekanki, zupy na tłustych wywarach, paszteciki, grube kasze, mięsa i ryby smażone, wędliny mielone oraz wszelkiego rodzaju kiełbasy. Na zakazanej liście powinny znaleźć się takie produkty, jak: słonina, smalec, kwaśna śmietana, warzywa kapustne, rośliny strączkowe, marynaty warzywne i owocowe, tłuste ciasta, mocna kawa i herbata, napoje gazowe oraz alkohol.

No-Spa: lek o działaniu rozkurczowym (źródło: www.no-spa.pl)
No-Spa: lek o działaniu rozkurczowym (źródło: www.no-spa.pl)

Poza tym co się je, bardzo ważne jest również to, w jaki sposób się je. Wszystkie posiłki powinny być przyjmowane regularnie, najlepiej co 2-3 godziny. Każdy kęs spożywanego produktu powinien być dokładnie przeżuty. Należy także zadbać o to, aby każdy posiłek zjadać na spokojnie, bez pośpiechu.

W celu zminimalizowania bólu związanego z wrzodami zaleca się przyjmowanie leków o właściwościach rozkurczających, jak np. No-Spa. Dzięki działaniu rozkurczowemu No-Spa likwiduje częstą przyczynę dolegliwości bólowych i przynosi pożądaną ulgę. Więcej o wrzodach i sposobach łagodzenia dolegliwości bólowych z nimi związanych przeczytasz na stronie No-Spa – wrzody.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.