Chakalaka czyli gulasz z kaszą jaglaną

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
źródło: pinterest
źródło: pinterest

O kaszy jaglanej pisałam wam już w nieco starszych postach. Przypomnę tylko, że jest ona prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Znajdziemy w niej nie tylko łatwo przyswajalne białko, ale także miedź, żelazo i najwyższą zawartość witamin z grupy B: B1, B2, B6. Jest lekkostrawna i nietucząca. Dzięki temu, że nie zawiera glutenu, może być podawana osobom chorującym na celiakię i stosującym dietę bezglutenową. Co ważne, kasza jaglana ma właściwości antywirusowe i przeciwzapalne, dlatego też powinna być nałogowo zjadana w sezonie jesiennym, kiedy to mamy obniżoną odporność i częściej chorujemy. 

Warto w tym miejscu dodać, że kasza jaglana ma zbawienny wpływ na kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. A to wszystko dzięki zawartości krzemionki. Poza tym kasza ta korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Reguluje poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega odwapnianiu się kości.

Co by nie mówić i pisać na jej temat jedno jest pewne – kaszę jaglaną warto jeść nie tylko dla zdrowia, ale i urody. Biorąc pod uwagę fakt, że moja miłość do jaglanki jest ogromna, chętnie z nią eksperymentuję w kuchni. Szaleję zarówno z jaglanymi deserami, jak i daniami obiadowymi. Dziś chcę się z wami podzielić przepisem, który dostałam od mojej koleżanki (także fanki kaszy jaglanej).

Chakalaka…. To moja dzisiejsza propozycja dla was. Musicie przyznać, że nazwa brzmi nieco egzotycznie. I bardzo dobrze! Danie to pochodzi z Południowej Afryki i jest tradycyjną potrawą tamtejszego regionu. Zazwyczaj chakalaka jest przygotowywana z kaszy kukurydzianej, ale ja postanowiłam ją przyrządzić z mojej ukochanej jaglanki, bez której nie wyobrażam sobie życia.

Tak naprawdę do naszego gulaszu możecie wrzucić takie warzywa, na jakie macie największą ochotę. Ja korzystając z sezonu sięgnęłam po kalafior, papryki, pomidorki i cukinię. Uzupełniłam je aromatycznym czosnkiem , białą fasolą i pikantną curry. Palce lizać!

Danie doskonale smakuje na obiad. Śmiało może być też serwowane na kolację. Można je podawać samodzielnie lub w towarzystwie ciepłej bagietki, o ile lubicie takie połączenia 🙂

Składniki:

– 2 cukinie

– kalafior

– 4 pomidory

– 2 papryki ( dwie żółte, czerwona, zielona)

– 4 ząbki czosnku

– 2 cebule

– puszka białej fasoli

– 3 łyżki curry

– ½ łyżeczki chilli

– sól, pieprz

– szklanka kaszy jaglanej

Sposób przygotowania:

W rondelku zagotowujemy 2 szklanki wody z odrobiną soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do niej kaszę, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.

Kalafiora dzielimy na mniejsze części, myjemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Cebulę i czosnek siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Fasole odsączamy z zalewy.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę. Gdy zacznie się ładnie rumienić, dorzucamy czosnek. Uważajcie, żeby czosnek za bardzo wam się nie przypalił, bo wtedy stanie się gorzki. Gdy cebula i czosnek będą gotowe, przerzucamy je do większego garnka. Następnie dodajemy do nich paprykę i dusimy aż stanie się miękka. Dodajemy cukinię i całość dalej dusimy. Po pewnym czasie do garnka dorzucamy kalafior, fasole i pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i chilli. Całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Smacznego!!!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.