Bezglutenowe babeczki z serkiem śmietankowym

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
babeczki z owocami
Babeczki z serkiem śmietankowym

Sezon letni to intensywny czas diet i odchudzania. Większość moich przyjaciółek zrzuca zbędne kilogramy i odmawia sobie wszelkich łakoci. Prawie codziennie słyszę jak ciężkie jest życie osoby będącej na diecie. Naprawdę? A co mają powiedzieć osoby uczulone na gluten, które tak naprawdę są na diecie non stop i zanim coś zjedzą muszą uważnie wczytać się w każdą etykietę? Moi drodzy – życie na diecie nie jest ciężkie, a przynajmniej nie musi takie być. Wszystko zależy od naszego podejścia i myślenia. Nie trzeba sobie odmawiać przyjemności, aby schudnąć. Sekret tkwi w tym, co jemy, a nie ile. Pyszne desery wcale nie muszą tuczyć i dziś Wam to udowodnię. Moją dzisiejszą propozycją dla Was jest przepis na babeczki (bezglutenowe!!!) z serkiem śmietankowym i sezonowymi owocami. Istny raj!

Proponowane przeze mnie babeczki są bezglutenowe tak więc śmiało mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją glutenu. Mogą być też spożywane przez osoby, które gluten tolerują, ale przez to, że są na diecie odchudzającej unikają produktów z mąki pszennej. Babeczki są pyszne i stanowią świetną propozycją zarówno na deser, jak i drugie śniadanie. Tak naprawdę można jeść je bez wyrzutów sumienia, gdyż wszystkie zawarte w nich składniki są przyjazne dla smukłej sylwetki. Mamy tu delikatny serek śmietankowy, mamy owoce sezonowe. Całość jest zdrowa i lekkostrawna.

Filozofia przygotowania naszego deseru ogranicza się do upieczenia spodów od babeczek. Cała reszta jest już banalnie prosta i nie wymaga większego wysiłku. Serek śmietankowy wykładamy do upieczonych spodów, a na wierzchu układamy owoce. Ale… nie ma co się rozpisywać – przejdźmy do czynów!

Składniki na babeczkowe ciasto:

– 1 szklanka mixu bezglutenowego

– 1/5 ksylitolu (cukier z brzozy)

– 1 żółtko

– odrobina soli

– łyżeczka cukru waniliowego

– 10dag zimnego masła

– odrobina masła do wysmarowania formy

serek śmietankowy Emilki
serek śmietankowy Emilki

Pozostałe składniki:

– serek śmietankowy (u mnie Emilki ser twarogowy 0% tłuszczu)

– owoce: borówki, maliny, czerwona porzeczka (lub inne wasze ulubione)

Sposób przygotowania:

Mix bezglutenowy, cukier waniliowy, cukier, żółtko, sól siekamy razem z zimnym masłem. Szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i na godzinę wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodziło.

Foremki do babeczek smarujemy delikatnie masłem.

Po godzinie, gdy ciasto będzie już gotowe, wyklejamy nim foremki. Trzeba to robić podobnie jak w przypadku tarty. Babeczkowe spody mają być cienkie, dlatego grubość ciasta nie powinna przekraczać 4mm. Spody w każdej foremce nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut. Trzeba uważać, aby ciasto się nie spaliło, bo czasami wykazuje takie tendencje.

Upieczone spody wyjmujemy i czekamy aż ostygną.

Do zimnych spodów nakładamy po 2 łyżki serka śmietankowego. Na wierzchu (według własnej fantazji) układamy owoce. Smacznego!!!

 

 

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.