Babeczki czekoladowe bez glutenu

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

bezglutenowe babeczki czekoladowe

Coraz więcej osób zauważa u siebie uczulenie na pszenicę. W dzisiejszych czasach gluten jest obecny w niemalże wszystkich produktach spożywczych, powodując nieprzyjemne dolegliwości zarówno ze strony układu pokarmowego, jak i skóry. Prawda jest taka, że osobom uczulonym na gluten żyje się ciężko. Większość z nich zmuszona jest do własnoręcznego wypiekania chlebów i innych smakołyków, bo te dostępne w sklepie nie nadają się do jedzenia przez nich. W dzisiejszym poście podzielę się z wami genialnym przepisem na pyszne czekoladowe babeczki bez glutenu. Smakiem i aromatem nie różnią się niczym od tych tradycyjnych, a są od nich zdrowsze i bezpieczniejsze. 

Wbrew powszechnej opinii żywność bezglutenowa jest równie smaczna co ta zawierająca gluten. Poszczególne smakołyki przygotowuje się równie nieskomplikowanie, co te tradycyjne. Wystarczy tylko sięgnąć po odpowiednie zamienniki glutenu i gotowe!

Ja do wypieku czekoladowych babeczek używam mąki ryżowej i mielonych migdałów, które to genialnie zastępują mąkę pszenną. Doskonałym dodatkiem do takich babeczek poza czekoladą oczywiście jest banan, który dodaje słodyczy. Zamiast zwykłego mleka używam jogurtu naturalnego, który jest zdrowszy i lepiej przyswajalny przez organizm.

Gwarantuję wam, że gdy raz zrobicie te babeczki, będziecie chcieli robić je non stop. Na zbliżające się święta bożego narodzenia będą jak znalazł 🙂

źródło: pinterest
źródło: pinterest

Składniki:

– 2 łyżki mąki ryżowej

– 1 i ½ szklanki mielonych migdałów

– 1 jajko

– 1 banan

– 140g jogurtu naturalnego

– 50g ciemnej czekolady

– 4 łyżki miodu płynnego

– 2 łyżki naturalnego kakao

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 4 łyżki wiórków kokosowych

– 4 łyżki posiekanych orzechów (mogą być włoskie lub laskowe)

Sposób przygotowania:

W jednej misce rozgniatamy banana (najlepiej przy użyciu widelca) i mieszamy go z jogurtem naturalnym. Dodajemy jajko, miód i całość mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę ryżową i mieszamy ją z mielonymi migdałami, sodą , kakao, wiórkami kokosowymi i orzechami. Do suchych składników dodajemy mokre i przy pomocy łyżki mieszamy aż do połączenia się składników.

Tak przygotowane ciasto nakładamy do papilotek (porcja ciasta wystarcza na 9 papilotek). Posypujemy posiekaną czekoladą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy około 20-25 minut. Gotowe babeczki wyjmujemy z piekarnika, studzimy i zjadamy w towarzystwie szklanki mleka lub kakao 🙂

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.