A może by tak rybkę?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
ryby słodkowodne
źródło: www.makro.pl

Ryby to bardzo ważny składnik diety człowieka. Lekarze biją na alarm, aby zastąpić nimi mięso, które nie do końca jest sprzymierzeńcem naszego zdrowia. Ryby – zarówno ryby słodkowodne, jak i ryby morskie powinny gościć na naszych talerzach przynajmniej raz w tygodniu. Dlaczego? Bo są wdzięcznym źródłem białka i szalenie cennych kwasów tłuszczowych omega3. Dziś zasmakujemy w rybach słodkowodnych, a więc m.in. leszcza, karpia, suma, tołpygę (więcej). Dlaczego warto po nie sięgać?

Jedzmy ryby na zdrowie!

Ryby słodkowodne, podobnie z resztą jak gatunki morskie słyną z niesamowitych właściwości zdrowotnych. Zmniejszają ryzyko nowotworów, działają przeciwzapalnie, zapobiegają anemii, działają antydepresyjnie, a także wspomagają rozwój płodu i dziecka. Nie jest też tajemnicą, że ryby są lekkostrawne i niskokaloryczne, dzięki czemu stanowią wdzięczny element diety odchudzającej.

Ryby słodkowodne – kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów

Ryby słodkowodne, zupełnie podobnie jak ich morscy koledzy są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega3, które bardzo korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżają ciśnienie, zapewniają dobrą kondycję skórze, włosom i paznokciom, a także działają przeciwzapalnie, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego oraz sprzyjają zwiększeniu produkcji serotoniny – hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. Cennym składnikiem ryb słodkowodnych jest jod. Jak wiadomo, pierwiastek ten przyczynia się do spalania tłuszczyku, a co za tym idzie – doskonale wspomaga odchudzanie. Poza tym, jod odpowiada za dobre samopoczucie, świetną pamięć i lepszą koncentrację.

Ryby słodkowodne to także cenne źródło magnezu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-mięśniowego. Magnez to także zdrowe kości i mięśnie. Warto o tym pamiętać. Magnez zawarty w rybach działa także antystresowo i antydepresyjnie. Warta uwagi jest także witamina D. Jej niedobory mogą znacząco wpływać na problemy w obrębie układu kostnego u dzieci i dorosłych, a także na obniżenie odporności, tycie i stany depresyjne. Regularne spożywanie ryb, zapobiegnie nieprzyjemnym chorobom i schorzeniom.

Co jeszcze skrywają w sobie ryby słodkowodne? Selen. Pierwiastek ten chroni organizm przed procesami starzenia i wykazuje działanie ochronne przed nowotworami. Ma również znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych oraz wchodzi w skład enzymów występujących w czerwonych ciałkach krwi.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.