Ananas – jedz i chudnij!

ananas na odchudzanie

Dziś będzie trochę egzotycznie. To tak na przekór pogodzie 😉 Na tapetę weźmiemy ananasa. Bo jak się okazuje, ten słodki i soczysty owoc jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy. To najlepszy sprzymierzeniec w walce ze zbędnymi kilogramami. Liczne badania naukowe udowodniły, że ananas odchudza, a później pomaga utrzymać upragnioną sylwetkę. Najcenniejszym składnikiem egzotycznego owocu jest bromelina – mieszanina enzymów. To właśnie ta substancja doskonale pobudza metabolizm, wpływa na szybkie trawienie i lepsze przyswajanie białek.

Sałatka z granatem!

lekka sałatka z granatem

Zima w pełni. Pogoda nas nie rozpieszcza. Ale za to rozpieścić może nas jedzenie. Mimo, że większość z nas żyje teraz świętami i świątecznym menu, piecze pierniki, serniki, lepi uszka i smaży rybę – to ja na przekór wszystkiemu proponuję wam coś iście wiosennego i mało świątecznego. Bo kto komu zabroni? Zanim zasiądziemy do świątecznego stołu, musimy pożywić się czymś zdrowym, co doda sił i sprawi przyjemność. Tym czymś może być pyszna sałatka z granatem. Aby nie było zbyt owocowo, całość przełamiemy serem pleśniowym. Już na samą myśl o tym, cieknie mi ślinka! Tego typu sałatka to prawdziwa bomba witaminowa.

Jak poprawić metabolizm?

jak przyspieszyć metabolizm

Metabolizm – termin ten nierzadko pojawia się na ustach lekarzy i dietetyków. Szczególnie poruszany jest przy okazji diet i osób, które borykają się z nadwagą. Mówi się wtedy o wolnym metabolizmie, który utrudnia proces chudnięcia. Tylko nieliczni szczęściarze mogą poszczycić się szybkim metabolizmem, które nie powoduje odkładania się tkanki tłuszczowej. Mimo, że w dużej mierze metabolizm jest naszym dziedzictwem i wynika z genów, to jednak my sami również możemy mu pomóc i zawrócić go na dobre tory. Jak poprawić metabolizm? O tym poniżej!

Zdrowe odżywianie – od czego zacząć?

jak zdrowo się odżywiać

No dobrze – postanowiłaś zdrowo się odżywiać. Bo chcesz czuć się lepiej we własnym ciele, chcesz mieć piękniejsze włosy, zdrowszą cerę. Chcesz czuć się lekko i mieć lepszą formę. Wszystko super, ale nie wiesz jak od czego zacząć? Poniżej znajdziesz kilka złotych zasad zdrowego odżywiania. Mam nadzieję, że pomogą ci rozpocząć przygodę ze zdrowym stylem życia. Powodzenia!

Imbir na odporność

sok z imbiru na odporność

Jesień to sezon, który potrafi solidnie dać w kość. To właśnie teraz jesteśmy narażeni na spadek odporności, a każdy atak wirusów ma szansę zakończyć się chorobą. Co robić? Na pewno warto skorzystać z pomocy matki natury, która ma nam wiele do zaoferowania. Cytryna, miód, maliny – to tylko kropla w morzu dobrodziejstw. Genialnym wynalazkiem jest imbir, który w wielu kręgach traktowany jest jak lekarstwo.

Pij na zdrowie: sok z dyni

sok z dyni zalety

Za co większość z nas kocha jesień? Za dynię! Można z niej wyczarować prawdziwe cuda, zaczynając od pysznych ciasteczek, poprzez ciasta, smoothie, na bardziej wytrawnych daniach kończąc. Dynia nie tylko smakuje, ale także słynie z wyjątkowych właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. A co powiecie na sok z dyni? Ten nieprzetworzony i własnoręcznie przygotowany można zdziałać prawdziwe cuda. Jakie dokładnie?

Weganie a wapń

weganie a wapń

Nie da się ukryć, że wapń jest nam niezbędny do zdrowego funkcjonowania. To on jest odpowiedzialny za mocne kości i zęby. To on bierze udział w procesach przemiany materii. W końcu to on bierze udział w krzepnięciu krwi, a także odpowiada za nastrój i prawidłowy sen. Przyjęło się, że najlepszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne. Tymczasem prawda jest taka, że w mleku i serach tego wapnia wcale nie jest więcej niż w roślinach! Dlatego też nie jest prawdą, że weganie cierpią na niedobory wapnia bardziej niż osoby spożywające mleko. Odpowiednio skomponowana dieta wegan potrafi dostarczyć takich ilości wapnia, jakich każdy z nas potrzebuje.

Błędy w odchudzaniu. Sprawdź, czy ich nie popełniasz!

błędy żywieniowe

Każdy z nas chce być piękny, a przede wszystkim szczupły. Każdy z nas przynajmniej kilka razy w życiu próbował zrzucić zbędne kilogramy stosując rozmaite diety odchudzające. I nawet jeśli coś tam się udało i waga drgnęła choć trochę, to i tak utracone kilogramy wracały. Niestety, większość z nas chcąc mieć upragnione kształty i upragnioną wagę popełnia szereg błędów. Co robimy nie tak, że nie chudniemy, albo co gorsza – chudniemy tylko na chwilę?

Płaski brzuch? Unikaj tych produktów!

płaski brzuch czego nie jeść

Każdy z nas chce mieć płaski brzuch. Każdy z nas od czasu do czasu podejmuje próbę zawalczenia o ładny, płaski brzuch. Niestety zdecydowana większość tych prób kończy się fiaskiem. Co robimy nie tak? Przede wszystkim nie uważamy na to, co jemy. A prawda jest taka, że ładny brzuch robi się w kuchni. Ćwiczenia, nawet te wykonywane codziennie, na nic się zdadzą jeśli nie będziemy odżywiali się dobrze. Nasz brzuch jest dość wymagający i nie lubi wszystkich produktów. Jeśli ma być płaski, musimy dostarczyć mu odpowiednich składników: zdrowych tłuszczy, białka i błonnika. To właśnie te 3 składniki budują wymarzony „sześciopak”. Chcesz mieć płaski brzuch? Wprowadź kilka zmian w swoim menu, a przede wszystkim zrezygnuj z kilku produktów. Jakich? Oto one:

Żelazo w diecie

żelazo produkty

Czujesz osłabienie? Jesteś wiecznie senny i masz płytki oddech? Koniecznie zbadaj poziom żelaza we krwi. Wbrew pozorom, niedobory żelaza mogą wystąpić nie tylko u roślinożerców, ale także mięsożerców. Trzeba w tym miejscu powiedzieć, że mięso nie jest gwarantem dostarczenia odpowiedniej ilości żelaza do organizmu. Można nawet codzienne jeść mięso, a i tak mieć anemię. Jak to możliwe? Problem może polegać na złym wchłanianiu tego pierwiastka. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być zarówno stan zdrowia, jak i przyjmowane leki. Przyswajanie żelaza hamują m.in. infekcje organizmu oraz choroby jelit i żołądka.