Europejskie smaki, czyli kuchnia chorwacka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
źródło: vivus.pl
źródło: vivus.pl

Zastanawialiście się kiedyś, jak powinny wyglądać wakacje idealne? W końcu sezon urlopowy tuż, tuż. Dla mnie osobiście najmniejsze znaczenie ma hotel, w którym się zatrzymuję. Mało ważne są też wszelkie udogodnienia czy luksusy. Nie muszę mieć codziennie pachnących mydełek w łazience, aby dobrze się bawić i naprawdę odpocząć. Jednego jednak nie może zabraknąć na wakacjach idealnych – dobrego jedzenia. Jestem pewna, że i Wy przykładacie do niego dużą wagę. Bo przecież po godzinach zwiedzania lub leżenia na plaży, zawsze ma się ochotę na solidną porcję extra jedzenia. Dlaczego o tym piszę? Natknęłam się ostatnio na świetny artykuł „Jedzenie w Chorwacji, czyli kuchnia chorwacka w pigułce”, zamieszczony na stronie www.vivus.pl. Po jego przeczytaniu nie tylko zdałam sobie sprawę, jak ważne jest jedzenie na wakacjach, ale także od razu zrobiłam się głodna i nabrałam ochoty na wakacje. Autor tegoż artykułu opisuje kuchnię chorwacką, która jak się okazuje ma do zaproponowania naprawdę wiele. Może akurat część z Was wybierze się w tym roku na urlop do Chorwacji. Warto więc, abyście wiedzieli, jaka jest chorwacka kuchnia i na co mogą liczyć Wasze kubki smakowe w jednym z najbardziej popularnych krajów Europy.

Coś dla fanów mięsa

Z zamieszczonego na vivus.pl artykułu dowiadujemy się, że Chorwacja to kraina nie tylko winem płynąca, ale także z mięsa słynąca. Jak pisze autor tekstu (tutaj) – wszyscy mięsożercy powinni być zadowoleni, a już na pewno nie powinni narzekać na nudę kulinarną. Chorwacka kuchnia słynie z doskonale przygotowywanych mięs. Chorwaccy szefowie kuchni serwują mięsa w różnej postaci – smażone, pieczone, grillowane. Ciekawostkę stanowi sposób przyrządzania mięsa pod pekom. Metoda ta polega na wolnym gotowaniu dania w kamiennym naczyniu z metalowym przykryciem. W ten sposób przyrządza się jagnięcinę, cielęcinę i niektóre owoce morza, na przykład ośmiornice.

Ps. Ponoć największym przysmakiem kuchni chorwackiej (tak przynajmniej twierdzi autor artykułu) jest pieczona jagnięcina, przyprawiona tradycyjnymi śródziemnomorskimi ziołami. Na uwagę zasługuję również pršut – solona, suszona na nadmorskim wietrze szynka. Ten przysmak da się przygotować tylko w południowych warunkach klimatycznych. Dlatego też cena tej niezwykłej wędliny jest często bardzo wysoka. Ale jak to mawiają… raz się żyje!

A jeśli nie mięso, to owoce morza!

Chorwacja potrafi ugościć nie tylko mięsożerców, ale także tych, co mięsa nie jadają. Wówczas serwuje owoce morza i robi to na sto różnych sposobów. Risotto z kalmarami czy sałatki z ośmiornicami to przysmaki, które na pewno zadowolą każdego smakosza. Godną uwagi potrawą jest buzara. Danie przyrządza się z małych, podobnych do krewetek skorupiaków, zwanych scampi. Podaje się je w sosie z czosnku, oliwy oraz białego wina. Palce lizać!

Słodkie pokusy

Autor przytaczanego tu artykułu pokazuje nam, jak cudowne i różnorodne są chorwackie smaki. Okazuje się, że chorwacka kuchnia to nie tylko mięsa, ryby, gulasze czy owoce morza. To także wspaniałe słodkości, których w Chorwacji znajdziemy całe mnóstwo! Najpopularniejszym chorwackim deserem jest baklava, przysmak znany też w kuchni tureckiej i greckiej. Przygotowuje się go z warstwowego ciasta, przełożonego warstwami pokrojonych orzechów z miodem. Innym wartym grzechu deserem jest kremšnita – waniliowe ciasto z kremem. W Chorwacji również fani pączków znajdą coś dla siebie. Deser krofne to południowa wersja znanych nam dobrze pączków. A jeśli zachce się Wam słodkich naleśników, koniecznie zamówcie palatschinke.

Przyjemności z procentami

Smakowanie chorwackiej kuchni nie byłoby pełne, gdybyśmy nie spróbowali tamtejszych trunków. Co w tej kwestii Chorwaci mają nam do zaproponowania? Na pewno najsłynniejszym trunkiem jest rakija. Zawartość alkoholu w tym napoju wynosi przeważnie od 50% do 60%. Chorwaci twierdzą, że ich narodowy trunek podnosi odporność i uśmierza dolegliwości żołądkowe. Może więc mimo tych procentów naprawdę warto się skusić? Chorwacja słynie też z wyjątkowych win. Jakie to są wina i na które warto się skusić? Tego już Wam nie zdradzę, bo po co mam psuć całą przyjemność. Odsyłam Was do źródeł – artykułu „Jedzenie w Chorwacji, czyli chorwacka kuchnia w pigułce”, z którego dowiedziecie się wszystkiego, co chcielibyście wiedzieć na temat chorwackich przysmaków i trunków.

 

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.