Zdrowa przekąska – placuszki z płatków owsianych

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Zdrowa dieta rządzi się swoimi prawami – to fakt. Jednakże nie wymaga od nas rezygnacji ze smacznych posiłków. Co więcej – odżywiając się zdrowo możemy jeść naprawdę smacznie. Wystarczy tylko sięgnąć po odpowiednie produkty. Macie ochotę na coś słodkiego? Mam dla Was rewelacyjną propozycję – placuszki na słodko z płatków owsianych. Brzmi dobrze? Przekonajcie się jak to smakuje!

Placuszki bez wyrzutów sumienia

Placuszki z płatków owsianych to doskonała alternatywa dla kalorycznych ciastek czy batoników. Są bardzo zdrowe i pożywne, a jednocześnie nieziemsko dobre. Mają też niewiele kalorii, więc jakiekolwiek wyrzuty sumienia nie są tu potrzebne. Takie placuszki możecie zjeść na ciepło lub na zimno. Główną rolę w tychże placuszkach, poza wspomnianymi płatkami owsianymi, odgrywają orzeszki ziemnie i siemię lniane – źródło cennych witamin i minerałów. Idealnym dodatkiem do takich placuszków jest miód i owoce. Osoby, które nie jedzą miodu, mogą go zastąpić syropem klonowym lub syropem z agawy. A teraz do dzieła 🙂

 Składniki (wychodzi około 12 placuszków)

– 30g orzeszków ziemnych

– 50g płatków owsianych

– 5g siemienia lnianego

– 40ml mleka

– 1 jajko

– 1 łyżka płynnego miodu

– 1 łyżka brązowego cukru

– 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób wykonania

Orzeszki ziemne, płatki owsiane i siemię lniane mielimy w młynku i przesypujemy do miski. Następnie dodajemy jajko, mleko, miód i cukier. Całość dokładnie mieszamy na gładką masę. Patelnię smarujemy oliwą z oliwek i czekamy aż się porządnie rozgrzeje. Do posmarowania patelni najlepiej jest użyć specjalnego pędzelka, wówczas będziecie mieć pewność, że tłuszczu nie użyliście w nadmiarze. Na rozgrzaną patelnię wykładamy po jednej łyżce masy i smażymy około 2 minut z każdej strony. Placuszki powinny być przyrumienione, ale nie spalone! Ważne więc, aby pilnować czasu ich smażenia. Gotowe placuszki podajemy z miodem i ulubionymi owocami. W sezonie letnim placuszki najlepiej smakują z jagodami. Jesienią można łączyć je z borówką amerykańską.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.