Zdrowa miłość – szpinak

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
źródło: makro.pl
źródło: makro.pl

Nienawidzony przez większość dzieci, kochany rzez dorosłych. Mowa oczywiście o szpinaku – warzywie, w którym warto się zakochać! Szpinak został odkryty już w średniowieczu przez Arabów, którzy przywieźli go z wyprawy do Persji. Jednak zanim poznali go Europejczycy, minęło wiele lat. W naszym kraju kariera szpinaku rozpoczęła się wraz z modą na zdrowe odżywianie. Z każdej strony byliśmy bombardowani przepisami ze szpinakiem w roli głównej. Szybko okazało się, że jest to warzywo szalenie wszechstronne i w każdej postaci smakuje wybornie. Można je dodawać do sałatek i zielonych koktajli. Można je dusić, gotować, itp.

Bomba witaminowa

Szybko okazało się, że szpinak to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w nim to wszystko, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szpinak pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego i nerwowego. Zapewnia doskonałą kondycję skórze, włosom i paznokciom. Jeśli chodzi o produkty bogate w żelazo, to szpinak zawiera jego ogromną ilość, więc warto spożywać go przy takiej chorobie jak anemia.

Szpinak to także doskonałe źródło wapnia – budulca kości. W zielonym warzywie znajdziemy także całą paletę witamin. Wystarczy wspomnieć o witaminie C, E, K, B2, B2 i B6. Szpinak jest także bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Naukowcy udowodnili również, że opóźnia procesy utraty pamięci, czyli przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera. Jedzenie szpinaku chroni też przed inną chorobą starczą – chorobą Parkinsona.

Szpinak świetnie spisuje się przy różnego rodzaju stanach zapalnych. Wspomaga leczenie stanu zapalnego przewodu pokarmowego i zwyrodnieniach siatkówki. Ogromną zaletą szpinaku jest również niska kaloryczność, co oznacza, że możemy się nim zajadać bez zbędnych wyrzutów sumienia.

Po szpinak powinni sięgać wszyscy, którzy dbają o smukłe kształty lub są w trakcie odchudzania. Zielone warzywo na stałe powinno zagościć w menu osób palących papierosy. Głównie ze względu na właściwości antyoksydacyjne. Właściwości pozytywne szpinaku widoczne są również w zakresie wspomagania leczenia chorób trzustki i utrzymujących się zaparć.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.