Wiosenny obiad: zapiekanka z cukinii

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
zapiekanka z cukinii i kurczaka
źródło: www.pinterest.com

Wydaje się, że wiosna zagościła u nas na dobre. Mamy coraz więcej słońca, a i temperatury momentami potrafią nas bardzo rozpieścić. Co by nie mówić – jest przyjemnie. Sezon wiosenny to idealny moment, aby w końcu porzucić zimowe menu i przerzucić się na coś lżejszego. Co powiecie na dania z cukinii? To warzywo jest szalenie wdzięczne i wszechstronne. Doskonale odnajduje się w wielu potrawach, mniej lub bardziej wytrawnych. Z cukinii możemy przyrządzić aromatyczne leczo lub warzywno-mięsny gulasz. Doskonała jest też zapiekanka z cukinii. Ale nie wiem czy wiecie, że cukinia przywędrowała do nas z Włoch? To iście włoskie warzywo. Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze, znajduje się na liście 20 najchętniej uprawianych w naszym kraju warzyw.

Cukinia – idealna na diecie odchudzającej

Cukinia to jedno z lepszych warzyw dla osób odchudzających się. Przede wszystkim jest małokaloryczna. 100 g warzywa zawiera zaledwie 15 kalorii. Do tego jest lekkostrawna, dzięki czemu nie powoduje nieprzyjemnych wzdęć. Zawiera też sporo witamin i składników mineralnych. I co ważne, nie odkładają się w niej metale ciężkie. Zawarty w cukinii potas zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie.

Co kryje się w cukinii?

Warzywo z włoskim rodowodem cenione jest głównie za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Cukinię warto docenić również ze względu na obecność luteiny i zeaksantyny – barwników roślinnych które chronią siatkówkę oka, zmniejszając ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Warzywo najczęściej spotykane jest w kolorze zielonym, choć bywa też żółte lub zielono-żółte. Skórka cukinii jest jadalna i smaczna.

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii może mieć wiele twarzy (sprawdź). Wszystko oczywiście zależy od naszych indywidualnych preferencji kulinarnych. Może być zapiekanka z cukinii na ostro lub z nutą słodyczy, z dodatkiem sera pleśniowego lub kaszy jaglanej. Ja jednak zaproponuję wam dziś coś lekkiego i łatwego w przygotowaniu. Moja zapiekanka z cukinii jest dietetyczna i lekka. Świetnie sprawdzi się na delikatny obiad lub kolację. Samo jej przygotowanie też nie zajmuje zbyt wiele czasu. Nie ma tu żadnych wymyślnych składników, ani żadnej filozofii. Jest prosto i minimalistyczne, a więc tak jak uwielbiam najbardziej. Cenię sobie dania nieskomplikowane, bo w takich jest moc. To co, zaczynamy?

Składniki:

– cukinia (u mnie dość spora)

– 400 g piersi z kurczaka

– cebula czerwona

– łyżka octu balsamicznego

– łyżka oliwy

– czubryca

– świeża kolendra

– sól himalajska

Wykonanie:

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie kroimy w kostkę i mieszamy w marynacie przygotowanej z octu balsamicznego, oliwy, świeżej kolendry i czubrycy. Mięso odstawiamy na około pół godziny tak, aby ładnie przeszło marynatą.

W międzyczasie możemy zająć się warzywami. Cukinię myjemy (nie obieramy ze skórki) i kroimy w plastry. Posypujemy niewielką ilością soli, żeby puściła sok. Następnie nadmiar soku odlewamy do zlewu. Czerwoną cebulę kroimy w półksiężyce.

Po pół godzinie, gdy mięso będzie już gotowe, możemy zaczynać zabawę w układanie zapiekanki. Na dno idzie marynowana pierś z kurczaka. Na to układamy cebulę i cukinię. Całość zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Chodzi o to, aby cukinia była miękka i rumiana. Gotową zapiekankę można posypać świeżym koperkiem. Smacznego!!!

Ps. Jeśli lubicie ser mozzarella, to możecie jego plastry rozłożyć na zapiekance przed wyjęciem jej z piekarnika. Wówczas zapiekanka z cukinii zyska dodatkowego smaczku 🙂

 

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.