Smaczne i zdrowe: ciastka jaglane

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
źródło: pinterest
źródło: pinterest

Kasza jaglana jest nie tylko zdrowa, ale i szalenie wszechstronna. Można wyczarować z niej rozmaite cuda. Doskonale smakuje na słodko i na słono, a także w towarzystwie rozmaitych dodatków. Genialną alternatywą dla kupnych ciastek i innych smakołyków są ciastka jaglane. Nie tuczą, odżywiają i całkiem nieźle sycą. Są wolne od tłuszczu, cukru i glutenu. Nadają się zarówno na pierwsze i drugie śniadanie, jak również przekąskę między posiłkami. Hamują głód i co najważniejsze – zaspokajają ochotę na słodkie!

Chcecie zrobić ciasta jaglane, którymi ja zajadam się od rana do wieczora? Nic prostszego! Wystarczy, że zaopatrzycie się (poza kaszą oczywiście) w banany, rodzynki, migdały i odrobinę mielonego cynamonu. Ciasteczka przygotowuje się w oka mgnieniu, a zjada chyba jeszcze szybciej.

Takie ciasta nie mają w sobie nic, co mogłoby zaszkodzić smukłej sylwetce. Sama kasza zawiera w swoim składzie krzemionkę – składnik, który podkręca przemianę materii i tym samym ułatwia odchudzanie. Poza tym owa krzemionka świetnie działa na naszą skórę, włosy i paznokcie. O tym, ile witamin i składników mineralnych znajduje się w kaszy jaglanej chyba nie muszę Wam pisać? Już kiedyś to robiłam 🙂 To co, gotowi na przepis?

Składniki:

– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

– 2 banany

– 3 łyżki płatków migdałów

– 1 szklanka rodzynek

– odrobina cynamonu mielonego

– odrobina kardamonu

Sposób wykonania:

Rodzynki zalewamy 1/3 szklanką wrzątku. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy razem z bananami. Dodajemy namoczone rodzynki i raz jeszcze wszystko miksujemy… do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy cynamon i kardamon i znów miksujemy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę nakładamy porcjami. Zazwyczaj na jedno ciastko wystarcza 1 czubata łyżka masy. Kleksa uklepujemy tak, aby przypominał ciastko. Wszystkie ciastka posypujemy płatkami migdałów.

Blachę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut, uważając aby ciastka za bardzo się nie spiekły.

Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż wystygną. Delikatnie odklejamy od papieru i… zajadamy. Smacznego!!!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.