Sałatka z granatem i serem pleśniowym

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

W kalendarzu jeszcze zima, ale najwyższy czas zacząć myśleć o wiośnie i… zadbać o sylwetkę. Wiosenny detoks przyda się każdemu z nas, niezależnie od tego ile waży, czy potrzebuje schudnąć czy nie. Oczyszczenie organizmu z toksyn jest bardzo polecane po zimie. Jest to ważne, aby lepiej się czuć, lepiej funkcjonować i piękniej wyglądać. A jeśli wiosenny detoks, to w odstawkę powinny pójść dania smażone, tłuste, mięsne i mączne. Tradycyjne obiady lub kolacje dobrze jest zastąpić sałatkami. I od razu rozwiewam Wasze wątpliwości – takie sałatki wcale nie muszą być nudne i nijakie. Wręcz przeciwnie, mogą być pyszne! Dziś mam dla Was propozycję na pyszną i pożywną sałatkę. Żeby od razu nie było zbyt drastycznie i dietetycznie, będzie ona z serem pleśniowym. Za towarzysza dla sera wzięłam owoc granatu. Te dwa produkty genialnie ze sobą współgrają.

Bomba witaminowa

Proponowana dziś przeze mnie sałatka to istna bomba witaminowa. Zawarty w niej granat słynie z właściwości przedłużających życie. Co więcej, owoc ten wzmacnia serce, łagodzi stany zapalne, przeciwdziała powstawaniu nowotworów i skutecznie zwalcza choroby układu krążenia. Zawiera duże ilości witaminy C, niacyny, potasu, błonnika i kwasów organicznych. Rukola, która również znajdzie się w naszej sałatce, zawiera z kolei witaminy A i K, a także wapń oraz żelazo. Ma mało kalorii i jest lekkostrawna, przez co może być spożywana bez umiaru.

Składniki:

– paczka rukoli

– ½ dużego granatu lub 1 mały granat

– 120g sera z niebieską pleśnią (sera lazur)

– garść migdałów pokrojonych w słupki

Składniki na sos:

– 3 łyżki oliwy

– 1 łyżeczka miodu płynnego

– 2 łyżki soku z cytryny

– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rukolę myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszamy. Owoc granatu przekrawamy na pół i wydrążamy z niego ziarenka. Ser pleśniowy kroimy w niedużą kostkę. Migdały prażymy na suchej patelni. Pamiętajcie, aby były one lekko zarumienione, a nie przypieczone. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i dokładnie mieszamy. Sok z cytryny, oliwę i miód dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i gotowe!

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.