Placuszki dyniowe, że palce lizać!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

placuszki dyniowe ułożone w wieże na talerzyku

Sezon dyniowy oznacza jedno – będzie pysznie, zdrowo i kolorowo. Dynia to szalenie wdzięczne warzywo, które można przyrządzić na sto różnych sposobów i w każdej odsłonie prezentuje się rewelacyjnie. Można ją serwować na ostro i słodko. Doskonale smakuje w wydaniu wytrawnym, np. jako krem z dodatkiem curry, a także w wydaniu słodkim, chociażby w postaci puszystych placuszków. Dynia ma mało kalorii, a milion wartości odżywczym. Jest cennym źródłem witamin i minerałów. Obfituje m.in. w witaminę C, A, E i K. Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, tiaminy, niacyny, jak również żelaza, potasu, fosforu, sodu i cynku. A teraz czas na konkrety – wspomniane wcześniej placuszki dyniowe. Już na samą myśl leci mi ślinka. Dacie się skusić?

Składniki:

– ok. 600 g miąższu z dyni

– 2 duże jajka

– 100 g mąki pszennej

– szczypta soli

– cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Dynię obieramy i usuwamy z niej pestki. Miąższ ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie do miąższu dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni. Najlepiej na oleju rzepakowym lub kokosowym. Gotowe placki odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z cukrem pudrem. Placuszki możecie tez podać z ulubionymi powidłami. Smacznego!!!

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.