pikantna sałatka z kabanosem (źródło: tarczynski.pl)
pikantna sałatka z kabanosem (źródło: tarczynski.pl)

Uwielbiam sałatki. Bardzo często podaję je na kolację. Są sycące, pożywne, a jednocześnie lekkostrawne. Aby zbyt szybko nie znudziły się mojej rodzince, cały czas staję na rzęsach i wymyślam coraz to nowsze kompozycje. Efekt? Wszyscy (włącznie ze mną) są zachwyceni!

Sałatki, bez względu na to, jak są skomponowane – dostarczają nam odpowiednią dawkę witamin i minerałów. Ja zazwyczaj staram się przygotowywać takie kompozycje, aby znalazły się w nich i zdrowe węglowodany i tłuszcze i białko. W moich sałatkach, poza warzywami, zawsze goszczą pieczone mięsa, ryby (szczególnie wędzony łosoś) lub jajka. Ostatnio lubię serwować sałatki z kabanosami. Nie wiem czy wiecie, że kabanos to bardzo wdzięczny produkt żywieniowy. Tak naprawdę nie trzeba się przy nim nagimnastykować, aby smakował dobrze. Najczęściej wystarczy pokroić go na mniejsze części i… gotowe! Jeśli sięgniemy po kabanosy smakowe ( tutaj ), zrobią one za nas całą pracę. Nawet nie będziemy musieli za bardzo przyprawiać sałatki. Wystarczy odrobina oleju (np. z orzecha włoskiego lub sezamu) i mamy kompletne danie.

Dziś zaproponuję wam sałatkę, w której główną rolę zagrają kabanosy właśnie. Żeby nie było zbyt oczywiście, zamiast tradycyjnych kabanosów użyję tych z chili. Będzie więc trochę oryginalnie i pikantnie. W sam raz na pochmurne, jesienne wieczory.

Uwaga! Sięgając po kabanosy, warto wybrać te naprawdę dobre i sprawdzone. Osobiście polecam Wam kabanosy Tarczyński. Są wystarczająco soczyste i chrupiące. Te z chili gwarantują wyrafinowane i ostre wrażenia smakowe.

Składniki:

– mix sałat z rukolą

– 2 pomidory śliwkowe

– 5 pomidorków koktajlowych

– kilka sztuk ogórków korniszonych

– kabanos

– olej z orzecha włoskiego (zamiast tradycyjnego sosu)

– czarnuszka

– sezam

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucamy mix sałat. Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze części według uznania. Ogórki konserwowe również kroimy w mniejsze kawałki. Kabanosy kroimy w dłuższe słupki i dorzucamy do pozostałych składników. Całość posypujemy czarnuszką, sezamem i skrapiamy niewielką ilością oleju. Mieszamy i gotowe. Smacznego!!!

 

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.