Jedz na zdrowie – sandacz

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

sandacz na lodzie

Ryby to bogate źródło wysokowartościowego białka i witamin. To także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3, o których najnowsze badania mówią, że działają jak leki. Kwasy tłuszczowe Omega-3 m.in. zmniejszają ryzyko alergii, astmy, a nawet ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki. Są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci. Wspomagają też leczenie schorzeń psychicznych, m.in. schizofrenii. Wnioskując po opiniach ludzi, ulubioną rybą Polaków jest sandacz – typowo słodkowodna ryba o bardzo charakterystycznym, długim i lekko spłaszczonym ciele oraz oczach, które świecą w ciemnościach! Sandacz wyróżnia się stosunkowo małą ilością ości oraz bardzo delikatnym w smaku mięsem.

Sandacz – jakie zalety ma jego mięso?

Sandacz to ryba (sprawdź), która powinna na dobre zagościć w diecie każdego człowieka. Jest lekkostrawna, delikatna, odrobinę maślana, a przede wszystkim niezbyt tłusta, co na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią tłustych ryb. Sandacz wybornie smakuje gotowany na parze lub pieczony w piekarniku. Jego mięso jest doskonałym źródłem cennego dla organizmu białka, który jest budulcem mięśni i kości. Sandacz obfituje też w wiele witamin. Warto wymienić tu chociażby witaminę A oraz E. Mięso sandacza to również świetne źródło wspomnianych wcześniej kwasów omega-3, które czynią wiele dobrego. Uwaga! Sandacz to ryba o niskiej kaloryczności. Jeden filet to zaledwie 200 kalorii.

Prosty przepis na sandacza

Składniki:

– świeży sandacz

– 10 dag masła

– pęczek koperku

– cytryna

– sól, pieprz

Przygotowanie:

Sandacza oczyszczamy, a więc usuwamy płetwy, łuski, skrzela i oczy. Następnie rybę nacieramy solą – od zewnątrz i od wewnątrz. Pozostawiamy w spokoju na około godzinę. Po tym czasie, we wnętrzu ryby umieszczamy koper, plastry cytryny i kilka plasterków masła, a następnie układamy na folii aluminiowej. Na sandaczu rozkładamy masełko. Całość szczelnie zawijamy i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.