Jabłka w cieście (źródło: pinterest)
Jabłka w cieście (źródło: pinterest)

Nie wiem jak wy, ale ja od czasu do czasu lubię zjeść obiad w wersji słodkiej. Nie muszę już wtedy sięgać po deser, a i ochota na słodkie co nie co zostaje zaspokojona 🙂 Biorąc pod uwagę fakt, że uważam na to, co ląduje na moim talerzu, nigdy nie pozwalam sobie na niezdrowe posiłki. Nawet jeśli sięgam po dania na słodko, staram się, by były jak najzdrowsze i jak najmniej obciążające żołądek. I tak też właśnie jest z moją dzisiejszą propozycją. Może już kiedyś mieliście okazję spróbować jabłek w cieście, a może do tej pory nie było okazji by ich spróbować. Nieważne. Jedno jest pewne – teraz musicie sięgnąć po ten jakże genialny przepis. Jest on bajecznie prosty w realizacji i bez wątpienia zasmakuje każdemu. 

Ostatnio miałam okazję wypróbować na mojej rodzince i znajomych efekt oddziaływania jabłek w cieście. Nie będzie przesadą, jeśli powiem, że jabłuszka znikły w oka mgnieniu. Nie zdążyłam sięgnąć po swoją porcję, bo i ona zniknęła z talerzyka 🙂

Poza tym warto przyłączyć się do akcji jedzenia polskich jabłek i jeść je tak często, jak to tylko możliwe. W tym sezonie smakują wybornie! Jabłka w cieście możecie tak jak ja podać na obiad. Możecie też zaserwować je na deser lub kolację. Możliwości jest wiele 🙂

Jabłka w cieście z konfiturą
Jabłka w cieście z konfiturą

Składniki:

– 2 szklanki mąki (ja użyłam bezglutenowej mąki ryżowej)

– 2 szklanki kefiru

– 2 jajka

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja dałam proszek bezglutenowy)

– jabłka

– szczypta soli

– cynamon

– cukier puder

– tłuszcz do smażenia (najlepiej olej ryżowy)

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy a następnie kroimy w plastry. Wycinamy z nich środek z nasionkami. Niektórzy robią to przy pomocy nakrętki od butelki, ja używam małego nożyka. Mąkę przesiewamy przez sito. Dzięki temu placuszki będą pulchniejsze. Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy kefir, sól i cynamon. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto.

Na patelni rozgrzewamy olej. Talarki jabłek zanurzamy kolejno w cieście i układamy na tłuszczu. Smażymy z jednej i drugiej strony na złocisty kolor. Usmażone placuszki układamy na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu 🙂

Gotowe placki posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło!

PS. Jabłka w cieście możemy podać również z ulubioną owocową konfiturą

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.