Idealna przekąska – pasztet z kurczaka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
źródło: pinterest
źródło: pinterest

Pasztet… temat rzeka. Każdy z nas zajadał się nim w dzieciństwie. Nie było chyba biwaku czy kolonii bez puszki pasztetu w plecaku. Ta popularna przekąska dawała wiele możliwości kulinarnych. Świetnie sprawdzała się na kanapkach, świetnie smakowała wyjadana łyżeczką. Ach… sentymenty, sentymenty. Dziś pasztet jest nieco zapomnianym dodatkiem do pieczywa. A to błąd. Bo świeże bułki czy ulubiony chlebek wciąż wyśmienicie smakują z pasztetem i ogórkiem 🙂

W dzisiejszym poście podzielę się z Wami przepisem na dietetyczny pasztet z kurczaka. Wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak się wydaje. Wystarczy odrobina chęci i gotowe. Dla tych, którzy nie będą chcieli bawić się w kuchni, mam inną propozycję – Podlaski Pasztet Drobiowy – równie smaczny, o bardzo delikatnym smaku, niskiej zawartości tłuszczu, bez konserwantów i sztucznych dodatków. W sam raz do pysznych kanapek!

Składniki:

– ok. 8 sztuk udek z kurczaka

– 300g wątróbki drobiowej

– 3 marchewki

– 2 pietruszki

– 1 cebula

– 2 jajka

– 2 małe bułki

– 1 łyżka oleju

– przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, opakowanie gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Udka myjemy i oczyszczamy, a następnie wkładamy do dużego garnka. Warzywa myjemy i obieramy. Dodajemy do garnka razem z zielem angielskim, liściem laurowym i solą. Całość zalewamy wodą. Gotujemy około 1 godziny do momentu, aż mięso i warzywa staną się miękkie. Studzimy. Gdy mięso będzie już zimniejsze, oddzielamy je od kości.

Wątróbkę czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę obieramy, kroimy w pióra i podsmażamy na patelni aż ładnie się zarumieni. Dodajemy wątróbkę i jeszcze chwilę całość smażymy. Odstawiamy na bok do wystygnięcia.

Bułki moczymy w rosole.

Mięso, warzywa, wątróbkę z cebulą i namoczone bułki mielimy w maszynce do mięsa na małych oczkach. Najlepiej całość zmielić dwa razy. Na koniec dodajemy jajka, gałkę muszkatołową, pieprz i odrobinę soli. Mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.