Kolka nerkowa – sprawdź jak sobie z nią radzić

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
źródło: pinterest
źródło: pinterest

Każdy, kto kiedykolwiek w życiu cierpiał na kolkę nerkową wie, jak strasznie potrafi dać w kość. Ból przy kolce jest nie do wytrzymania. Tradycyjne środki przeciwbólowe nie są w stanie sobie z nim poradzić. Napad kolki nerkowej wymaga wsparcia ze strony odpowiednich preparatów, o których będzie mowa nieco później.

Kolka nerkowa to pierwszy, bardzo charakterystyczny objaw kamicy nerkowej – choroby, która częściej dotyka mężczyzn, aniżeli kobiety. Kolka najczęściej pojawia się w momencie, kiedy następuje wzrost ciśnienia w górnych drogach moczowych, wywołany zalegającym i wzbierającym moczem. Pierwszym objawem kolki nerkowej jest bardzo silny, nagły ból w okolicy nerki (lędźwiowej). U niektórych osób ból może promieniować w kierunku pęcherzyka i cewki. U innych aż do zewnętrznej części uda. Dolegliwościom bólowym mogą towarzyszyć też inne objawy, jak: nudności i wymioty, wzdęcie brzucha, nieprzyjemne parcie na mocz oraz potrzeba częstego oddawania moczu.

Odżywianie w kolce i kamicy nerkowej

Biorąc pod uwagę fakt, że kolka nerkowa jest chorobą związaną z dietą, zmiana nawyków żywieniowych może przynieść pożądaną ulgę. Zmiana diety może zminimalizować częstotliwość napadów kolki. Może też przyczynić się do jej wyleczenia.

Najważniejszą rzeczą o którą należy zadbać w czasie ataku kolki nerkowej to przyjmowanie dużej ilości płynów. Poza solidnym nawadnianiem, konieczne jest także ograniczenie ilości spożywanego wapnia i soli kuchennej. Warto ograniczyć również spożycie białka.

W profilaktyce kamicy nerkowej, zaleca się przyjmowanie 2 litrów płynów dziennie. Oczywiście najlepsza jest woda, aczkolwiek dozwolone są też domowe kompoty, herbaty owocowe i ziołowe. Ograniczyć należy spożycie soli i produktów z dodatkiem soli, zwłaszcza kiszonek i konserw. Z diety należy wyeliminować produkty bogate w kwas szczawiowy, tj. szpinak, boćwina, rabarbar, szczaw. Ograniczyć należy także spożycie koncentratów spożywczych i przypraw do zup. Całkowitej eliminacji z menu musi zostać poddany glutaminian sodu, który gości w sosach w proszku, kostkach rosołowych i zupkach w proszku.

Dieta w kamicy moczanowej

W tego typu kamicy niewskazane jest spożywanie wieprzowiny, baraniny i podrobów, a także czekolady, kakao, mocnej herbaty i kawy, orzechów, nasion roślin strączkowych, zup gotowanych na wywarach mięsnych, kostnych i grzybowych.

Zalecane z kolei jest spożywanie owoców cytrusowych, soków owocowych, ziemniaków, chudych serów twarogowych i miodu.

Dieta w kamicy szczawianowo-wapniowej

W tego typu kamicy ograniczeniom powinny podlegać konserwy mięsne i rybne, jak również produkty kiszone, gotowe koncentraty zup i sosów, mieszanki przypraw zawierające glutaminian sodu, szpinak, czekolada, kakao, mocna kawa i herbata oraz rabarbar.

Wśród produktów, po które można sięgać znajdziemy: soki owocowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, kukurydzę, masło i ogórki.

Dieta w kamicy fosforanowo-wapniowej

Na zakazanej liście znajdują się: mleko i przetwory mleczne, jaja, sery podpuszczkowe, nasiona roślin strączkowych, szpinak, szczaw, rabarbar, czekolada, kakao, kawa i herbata oraz konserwy rybne.

Wśród produktów zalecanych znajdziemy: mięso, ryby, kaszę gryczaną i jęczmienną, makarony, masło, miód, owoce cytrusowe i soki owocowe.

Dieta w kamicy fosforanowo-magnezowo-amonowej

Na zakazanej liście znajdują się: sery dojrzewające i topione, mleko, mięso i przetwory mięsne, konserwy, podroby, ryby, nasiona roślin strączkowych, gruboziarniste produkty zbożowe, czekolada, orzechy i kakao.

Z produktów polecanych wymienia się: warzywa w bogate magnez, soki owocowe, cytrusy.

Doraźna pomoc przeciwbólowa

Biorąc pod uwagę fakt, że kolka nerkowa jest bardzo bolesna i szalenie obniża jakość życia, niezbędne jest sięgnięcie po odpowiednie preparaty przeciwbólowe. Zapomnijcie jednak o zwykłych tabletkach przeciwbólowych, gdyż nie poradzą sobie z atakiem kolki nerkowej. Ulgę przyniosą tabletki o działaniu rozkurczowym, jak np. BUSCOPAN (więcej informacji znajdziemy tutaj: http://www.buscopan.pl/o_bolu_brzucha/zrozumiec_bol.html), który likwiduje przyczynę bólu i działa dokładnie w miejscu bólu. Wspomagająco można również sięgnąć po termofor lub poduszkę elektroniczną, które wygrzeją bolące miejsce i przyniosą ulgę.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.