Bezglutenowe ciasto czekoladowe… Pycha!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...
Bezglutenowe ciasto czekoladowe (pinterest)
Bezglutenowe ciasto czekoladowe (pinterest)

Któż z nas nie lubi łakoci? No właśnie… Ja jestem chyba największą ich fanką. Z ogromnego uwielbienia do słodyczy, mogłabym zajadać się nimi od rana do wieczora. Mogłabym, choć w trosce o zdrowie i sylwetkę, muszę uważać z tą swoją miłością. W ostatnim czasie tradycyjne łakocie zamieniłam na te bezglutenowe i muszę przyznać, że wyszło mi to na dobre. Przysmaki bez zawartości mąki są nie tylko smaczniejsze, ale także zdrowsze od tych z zawartością glutenu. Na pewno warto się na nie przestawić!

Moim numerem jeden ostatnich czasów jest bezglutenowe ciasto czekoladowe. Wyglądem i smakiem przypomina klasyczne Brownie. Ciasto ma wilgotny środek i chrupiący wierzch. Idealnie smakuje z porannym kakao, jak i popołudniową kawką. I co najważniejsze, można zajadać się nim bez większych wyrzutów sumienia.

Ciasto czekoladowe bez glutenu (źródło: pinterest)
Ciasto czekoladowe bez glutenu (źródło: pinterest)

Składniki (tortownica 20cm):

– 150g masła

– 150g brązowego cukru

– 5 jajek

– 200g czekolady deserowej

– szczypta soli

Sposób wykonania:

Połamaną w kostki czekoladę wraz z masłem umieszczamy w niedużym garnuszku. Całość ostrożnie topimy na małym ogniu, a następnie odstawiamy na bok do wystygnięcia.

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Możecie zrobić to ręcznie lub przy użyciu miksera. Druga opcja jest szybsza i wygodniejsza 🙂

Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy do nich masę czekoladową i całość miksujemy. Na koniec ostrożnie dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy przy użyciu łyżki.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 55-60 minut. Gotowe!

PS. Po wyjęciu z piekarnika, ciasto może nieco opaść. Jest to zupełnie normalne, tak więc nie wpadajcie w panikę. To lekkie opadnięcie stworzy miejsce idealne na ulubione dodatki – bitą śmietanę (w wersji nie dietetycznej) lub świeże owoce. Ciasto doskonale smakuje również z lodami waniliowymi.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Zagłosuj!)
Loading...

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.