Bezglutenowe ciasto czekoladowe… Pycha!

Bezglutenowe ciasto czekoladowe (pinterest)
Bezglutenowe ciasto czekoladowe (pinterest)

Któż z nas nie lubi łakoci? No właśnie… Ja jestem chyba największą ich fanką. Z ogromnego uwielbienia do słodyczy, mogłabym zajadać się nimi od rana do wieczora. Mogłabym, choć w trosce o zdrowie i sylwetkę, muszę uważać z tą swoją miłością. W ostatnim czasie tradycyjne łakocie zamieniłam na te bezglutenowe i muszę przyznać, że wyszło mi to na dobre. Przysmaki bez zawartości mąki są nie tylko smaczniejsze, ale także zdrowsze od tych z zawartością glutenu. Na pewno warto się na nie przestawić!

Moim numerem jeden ostatnich czasów jest bezglutenowe ciasto czekoladowe. Wyglądem i smakiem przypomina klasyczne Brownie. Ciasto ma wilgotny środek i chrupiący wierzch. Idealnie smakuje z porannym kakao, jak i popołudniową kawką. I co najważniejsze, można zajadać się nim bez większych wyrzutów sumienia.

Ciasto czekoladowe bez glutenu (źródło: pinterest)
Ciasto czekoladowe bez glutenu (źródło: pinterest)

Składniki (tortownica 20cm):

– 150g masła

– 150g brązowego cukru

– 5 jajek

– 200g czekolady deserowej

– szczypta soli

Sposób wykonania:

Połamaną w kostki czekoladę wraz z masłem umieszczamy w niedużym garnuszku. Całość ostrożnie topimy na małym ogniu, a następnie odstawiamy na bok do wystygnięcia.

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Możecie zrobić to ręcznie lub przy użyciu miksera. Druga opcja jest szybsza i wygodniejsza 🙂

Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy do nich masę czekoladową i całość miksujemy. Na koniec ostrożnie dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy przy użyciu łyżki.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 55-60 minut. Gotowe!

PS. Po wyjęciu z piekarnika, ciasto może nieco opaść. Jest to zupełnie normalne, tak więc nie wpadajcie w panikę. To lekkie opadnięcie stworzy miejsce idealne na ulubione dodatki – bitą śmietanę (w wersji nie dietetycznej) lub świeże owoce. Ciasto doskonale smakuje również z lodami waniliowymi.

Oceń wpis!
[Total: 0 Average: 0]

Żaneta Jasina

Cześć, nazywam się Żaneta Jasina. Od 2013 piszę bloga jak zdrowo się odżywiać. Na blogu znajdziesz dziesiątki porad dotyczących zdrowego trybu życia. Oprócz zdrowego odżywiania interesuje się modą i bookscrapingiem. Moje motto: Zdrowo jedz, pij i żyj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.