Lekkie i zdrowe – gotowanie na parze

źródło: pinterest
źródło: pinterest

Nie wiem czy wiecie, ale podczas tradycyjnego gotowania większość cennych składników odżywczych przedostaje się do wody, której w końcowym etapie przygotowywania posiłków, sukcesywnie się pozbywamy. Tym samym to, co najcenniejsze, bezpowrotnie ginie w otchłaniach zlewu. Dlatego też lepszym sposobem na przygotowywanie zdrowych posiłków jest gotowanie na parze. Parowy sposób przygotowywania posiłków w szybki tempie zyskuje kolejnych zwolenników i entuzjastów. Nic w tym dziwnego, bowiem gotowanie na parze niesie za sobą mnóstwo zalet. 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze czajnika elektrycznego?

Czajnik elektryczny to takie banalne urządzenie. Wydawać by się mogło, że niewiele człowieka może w tym temacie zaskoczyć. Niektórzy przy zakupie owego patrzą na to, żeby pasował kolorystycznie do kuchni. Inni wybierają między tradycyjną, „zakręconą” grzałką, a płaską oraz obrotową bądź nieobrotową podstawą. Pojemność też się wybiera. To jednak nie wszystko.

Czajnik marki Zelmer
Czajnik elektryczny marki Zelmer (zdjęcie ze strony producenta)

Mikser, malakser czy blender? W gąszczu sprzętu kuchennego

Czym siekać, czym mielić, czym miksować? Czym ugniatać, wyrabiać i ubijać?

Oczywiście wszystko można zrobić gołymi rękami z pomocą noża czy małej metalowej ubijaczki. Kwestia ile kto ma czasu i energii. Babcia mawiała, że jak się żółtek na sernik ręcznie nie utrze, to nie wyjdzie dobry. Według mnie o smaku ciasta będzie decydowała raczej jakość składników, w tym jajek, technika przetwarzania ich na ciasto jest jednak dowolna.

Silikon w kuchni

Kolorowe i wesołe, a przy tym niezwykle praktyczne – silikonowe akcesoria szturmem zdobywają kuchnie. W sklepach można znaleźć najróżniejsze gadżety AGD wykonane z tego materiału, od foremek do wypieków po kuchenne rękawice.